Were back! …start seizoen 2021!

JAAAA!! daar zijn we weer πŸ™‚

Op deze prachtige kraakheldere zon overgoten dag dacht ik; 'kom Marjolein, tijd voor een update', over de afgelopen tijd en de plannen en ontwikkelingen voor het komende seizoen.

Ok, waar te beginnen...

Een resumΓ©;

Kerstvakantie; heerlijk (wat lijkt dat al lang geleden, ook al haalt de sneeuw van nu het wintergevoel wel weer naar voren) even helemaal niet op de tuin geweest, wel druk met teeltplanning maken, terwijl ik merk dat ik het toch weer half aan het loslaten ben (velen plannen exact wat ze wanneer willen kunnen oogsten en rekenen dan terug wanneer ze precies wat moeten zaaien maar); ik merk dat ik beter werk als ik kijk naar wat nu kΓ‘n, zet in op veel soorten, en ga er vanuit dat ik dan ook genoeg afwisseling en diversiteit kan bieden. Als dat dit jaar in de soep loopt (lekker, er komen dit jaar ook soep-pakketten πŸ˜‰ dan zal ik volgend seizoen braaf een strakke teelt planning maken :/

Het heeft weer belachelijk veel geregend en hoewel de grond IN de tuin veel losser is dan voor ik begon is de diepere laag en het graspad eromheen nog wel verdicht, waardoor er toch een soort badkuip-effect ontstaat en de paden vol water stonden. Hierdoor was wéér niet mogelijk alvast een boel paden te scheppen, doordat we ongeveer vast zaten in de modder πŸ˜‰ (ook niet goed voor de grond).

 

 

 

Verder; hebben de woelmuizen/ratten de wortels van de met moeite helemaal zelf opgekweekte artisjokken opgegeten πŸ™ de planten waren nog fris en mooi, maar vielen ineens om, ze hadden het zelf nog niet eens in de gaten... wel heb ik gelukkig uilenballen gevonden (!) en komt er z.s.m. een nestkast voor het torenvalk vrouwtje wat nu al vaak jaagt op de tuin, ze zeggen dat torenvalkjongen wel 100 muizen per jaar eten πŸ™‚

Ook zijn er veel vogelhuisjes opgehangen en zijn we op dit moment bezig met flinke bijen- en insectenhotels, gewoon omdat ik van alle beesjes hou, maar binnen de context van de tuin ook met als idee dat pas bij flinke diversiteit er een natuurlijke balans kan ontstaan.

 

 

Er zijn heel veel perspotjes gemaakt, dat zijn 'potjes' zonder potje; de aarde wordt bij elkaar gedrukt zodat deze van zichzelf in de vorm van een potje blijft staan en je dus 1) geen plastic gebruikt 2) makkelijk de plantjes pakt om te planten 3) de plant beter wortelt omdat ie z'n "eigen broek moet ophouden" πŸ˜‰

 

Er zijn een paar ontwikkelingen die voor mij van grote invloed zijn;

Ik heb een 'schaft'keet/pipowagentje gekocht, er moet nog wat worden opgeknapt... dakleer, rotte plekjes, buitenkant beitsen, vloer vervangen, Γ©n inrichten voortbordurend op de stijl die er bij aanschaf al inzat: natuurlijke rondingen πŸ™‚ de 'winkel' schappen krijgen dezelfde rondingen als het tafeltje, net als het bureau. En buiten komt een soort verhoging/trap/veranda/ding waar met lekker weer de groenten Γ³p het land, uit de zon vers kunnen stralen πŸ™‚ Ik kan niet wachten tot dit schattige winkeltje op het land staat en ik het gezellig in kan richten πŸ™‚

Ook wil ik een mini/tweepersoons terrasje om de huis-thee-mix te kunnen proeven en te genieten van het gezoem van bijtjes.

 

En dan de tweede ontwikkeling, een die veel invloed heeft op de snelheid waarmee ik kan opschalen/uitbouwen/produceren.... Ik heb structurele hulp!!

Twee dagen per week helpt Bert mij (stage); Hij leert in de praktijk wat hij allemaal heeft bestudeerd, komt met veel ideeΓ«n en zinnige vragen, houdt me scherp, is handig en het is ook nog eens super gezellig! Ik dacht dat ik het heerlijk vond om alleen te werken, en soms is dat nog steeds zo (zen) maar samen gaat het sneller, hou je de energie hoger, en kom je tot nieuwe inzichten πŸ™‚ allemaal winst dus! Berst is er ook op vrijdag, om zo ook de verkoop en logistiek te ervaren, dus kom je regelmatig langs, dan wordt hij ook voor jou vast een vertrouwd gezicht πŸ™‚

Voor mensen in Vreeland is er nog een relevante ontwikkeling....

Er komt een afhaalpunt IN het dorp!(shuis)

Vanaf ongeveer medio april kunnen (via de website bestelde) groenten, producten en groententassen op donderdag ochtend worden opgehaald. Deze staan dan in een kratje of tasje met jou naam erop op je te wachten tussen 9:30 en 11:30 πŸ™‚ Dit is een goede aanleiding om het bestaan van Veldlof en de optie van kraakverse groenten uit de buurt extra onder de aandacht te brengen πŸ™‚ dus zal ik waarschijnlijk rond die tijd in het dorp te zien zijn met flyers om bewoners te spammen πŸ˜‰ en natuurlijk op Insta & Facebook.

Woon je in Utrecht en wil je komend seizoen ook graag groenten bestellen; ik ben nog op zoek naar afhaalpunten, dus als je wat weet of een idee hebt laat het me weten! van een beschutte voortuin, buurthuis, winkel of horecagelegenheid, alles is een optie. Tot dit geregeld is kan net als vorig jaar bij mij thuis bestelde groenten worden afgehaald, dit jaar waarschijnlijk op donderdagavond (hou social media of de site in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ik hou je op de hoogte van de logistieke planning dit jaar).

Nog even wachten tot de sneeuw smelt en de grond ontdooit... de dagen worden al langer... ik voel al lente kriebels!!

in Maart gaat het teelt seizoen Γ©cht van start, duim je mee voor goed weer? (niet te nat, niet te droog πŸ˜‰

Tot de volgende update!