Verslag van Feestelijke Opening & de aanloop ;)

Een paar maanden geleden besloot ik dat het eerste jaar in het diepe niet zonder een feestelijke moment voorbij mocht gaan. Daarnaast viel mij de aanloop uit het dorp wat tegen; vlak na social media berichten en het stukje in de Vreelandbode was het meer, maar de tuin als plek om langs te gaan kon nog wel wat meer naar voorin het geheugen bij mensen. Ook merkte ik dat ik een moment nodig had, een deadline, waarop ik kon laten zien hoe het nu gaat. Er waren bijvoorbeeld wel potjes Jammm, en ik was bezig met zaadjes en dingen in zuur, maar dat leek te worden ondergesneeuwd in de waan van de dag, en het elke keer opnieuw aan iedereen vertellen vergat ik en vind ik ook niet prettig 😉

Dus het idee was geboren en niet veel later de datum gekozen (uit twee zaterdagen waarvan de andere de week ervoor, je weet wel die met dat prachtige warme nazomer weer…zul je net zien, ‘had ik het maar een week eerder gedaan zei iedereen de hele week in aanloop naar zaterdag 😉

Wilco Berends van De Nederlanden was bereid een gerechtje te maken voor de gelegenheid, dus het organiseren kon beginnen!

Vrijwilligers vragen, advertentie regelen, corona maatregelen en een draaiboekje, drank inkopen, looproutes, servies huren, en een tweede kok zodat er hopelijk genoeg te snaaien valt (Jolanda Sterkenburg was bereid en houdt van op open vuur koken). En dat alles terwijl je nog niet weet hoeveel mensen er komen.

Vrijwilligers had ik gelukkig snel. Een advertentie in de Vreelandbode is met hulp van Pauline van de Vreelandbode de avond vóór de drukker nog goed gekomen. Mijn zelfgemaakte digitale uitnodigingen konden op social media worden geplaatst en toen was het afwachten….

dusss...

Een twintig enthousiastelingen meldden zich meteen al aan, en toen werd het stil. Velen wilden denk ik niet al een maand van tevoren vastleggen waar ze die zaterdag zouden zijn of konden dat niet. Of hadden het gewoon gemist 😉 Dus ik nog meer promoten en mensen uitnodigen. Flexibel zijn had ik al geleerd door de tuin; het loopt toch anders dan hoe je het had bedacht, de kunst is ook dat in goede banen te leiden en vooral jezelf niet te verliezen in stress… makkelijker gezegd dan gedaan 😉 ik merkte dat ik vooral wilde dat het druk zou zijn met mensen uit de omgeving omdát er een chef met een ster voor mij zijn tijd zou vrijmaken en ik hem niet wilde teleurstellen met een matige opkomst. Toen ik dat eenmaal realiseerde kon ik het gelukkig ook weer loslaten. Ik had er alles aan gedaan, maar als het anders loopt dan is dat buiten mijn invloedsfeer, dus is stress nutteloos ...

Wel kon ik alles zo goed mogelijk voorbereiden zodat het er verzorgd uit zou zien en soepel verlopen. Lang had ik dus een plannetje liggen, wachtend op de week voor zaterdag zodat ik daadwerkelijk kon gaan beginnen met; kas leeghalen, land fatsoeneren (er ligt al snel vanalles te slingeren 😉 oogsten voor de chef, spullen huren, spullen lenen. Maar vooral; indeling van tafels, waar die vandaan te halen, en hoe zit dat met het weer?!?!?!

De hele week werd er maar matig weer voorspeld, van windkracht 5 met regen tot 14 graden en grijs…. De dag zelf leek steeds wel een van de betere in de week, maar de dag ervoor en de dag erna was echt smerig herfstweer en ik ben inmiddels wel gewend dat voorspellingen gedurende de week, of zelf elk uur veranderen en verschuiven. Elke verandering in de voorspelling zou hoogstwaarschijnlijk het rotweer van de dag ervoor of de dag erna opleveren…

Dus in mijn al overvolle brein (ik ben geloof ik geen party planner) ook nog allerlei slechtweer scenario’s bedacht, die allemaal matig waren; Wilco alleen in de kas, en de Jolanda in de elementen terwijl de rest ergens binnen schuilt of Wilco tegenover de toiletten en verder alles binnen in de (rommelige) varkensschuur wat a) mogelijk te krap is met afstand houden en b) niet veel meer met de tuin te maken heeft. Een partytent huren was veel te duur en kan de windproblemen niet verhelpen, maar ik kon er wel ineens een lenen, een flinke.

Maar de avond ervoor was de voorspelling dat het pas na 17:00 gaan regenen dus nam ik de gok dat het droog zou blijven. Wel dacht ik dat het zou waaien, dat was namelijk de hele week in de voorspellingen overeind blijven staan. Alles stond klaar om op zaterdag de tuin in te richten.

Onderweg naar huis belde Jolanda dat zij er toch niet bij kon zijn omdat haar man corona positief was (!) Dat kon er nog wel bij in alle wisselende scenario’s.

mijn hersens draaide inmiddels overuren, maar met de 'oplossing' van 'knoflookbieslook'-roomkaas en een berg stokbrood was ik gerust dat de gasten in ieder geval geen honger hoefden te krijgen. Er stonden inmiddels veel meer mensen op de gastenlijst en er waren ook nog last minute 'is er nog plek' verzoekjes.

Toen we (mijn moeder, een vriendin en ik) die zaterdag ochtend aankwamen, met nog snel geregelde extra zelfgemaakt hapjes, was het windstil en vredig op de tuin…. ‘ja het zal wel nog omslaan’ dacht ik. Biddend dat het in ieder geval tot 17:00 droog zou blijven werd het steeds mooier weer, en toen de mensen er waren en ik mijn praatje hield scheen er een lieflijk zonnetje en was het windstil! Zoooo prachtig, zo mooi, zo fijn, zo ongelooflijk, zo bijzonder, belachelijk eigenlijk, maar wauw!

Het was een super geslaagde opening, een fijne sfeer, leuke mensen, ontspannen en gezellig, met geweldige hulp van vrienden en familie, niet één (zoals ik dacht), maar 3 heerlijke hapjes van Wilco’s hand, met gesponsorde kaas van de Willigen, veel leuke cadeautjes en positieve reacties 🙂 van uiteindelijk toch 60 bezoekers!

Het enige wat achteraf misschien beter, en vooral duidelijker had gekund was de donatie bus. Waar die stond was onduidelijk vooral door mijn eigen communicatie, en achteraf bezien helemaal niet op een handige logische plek … dus dat het wat tegenviel wat er is gedoneerd voor gemaakte kosten van de opening hangt daar denk ik mee samen.

In mijn leerweg om met minder gene om hulp te vragen wil ik daarom hier alsnog een oproepje doen; Was je van plan een bijdrage te doen aan de kosten, maar heb je dit uiteindelijk niet gedaan (vergeten of onduidelijk waar dit kon) dan kan het alsnog door een van de QR codes onderaan de pagina te scannen, of rechtstreekst over te maken op rekeningnummer: NL32 TRIO 0788 9165 64 t.n.v. Veldlof o.v.v. donatie kosten opening

Alle beetje helpen en het wordt ontzettend gewaardeerd

tot slot, een opening hoeft maar één keer (fiew) en gelukkig hebben we de foto's nog 😉