Recepten

Voor de groenten waarvan sommige mensen misschien denken "wat kun je ermee" hier wat suggesties. We zullen door het jaar heen nieuwe recepten plaatsen met groenten die op dat moment in het seizoen zijn waardoor deze lijst steeds verder zal groeien.

aardappel

Gratin Dauphinois

Heerlijk vet en calorierijk troostvoedsel waar waar Johannes van Dam gepassioneerd over schrijft en dan vooral over hoe het niet moet. Hier dus ook niets anders dan het juiste recept.

Nieuwe aardappelen, snijbiet en kokoscurry

Dit recept van Meera Sodha zit bomvol groenten uit de tuin en met een beetje geluk een keer tezamen in het pakket en anders kun je ze vinden in de tuinwinkel.

Verrassende tatin

Inmiddels een klassieker die we met wisselend resultaat hebben gebakken. Als het lukt is het om te smullen. De karamel ging weleens mis en het is lastig om de taart niet te laten verbranden maar tegelijkertijd wel lang genoeg in de oven te laten staan om de aardappelen mooi gaar te laten bakken. Tevens een perfect gerecht om de kleinere aardappelen uit de tuin te gebruiken die je niet eens hoeft te schillen voor dit recept.

Dum aloo

Gefrituurde aardappelen in een pittige yoghurtmix van Dan Toombs uit The Curry Guy Veggie. Pas op met de pepertjes, dat mogen er gerust een paar minder zijn, want de eerste keer dat we dit gerecht maakten was het lekker maar ook véél te heet.

Spaanse aardappeltortilla met ui en verse kruiden

Een simpel bijgerecht van aardappels. Je kan makkelijk zelf experimenteren door ook andere kruiden te gebruiken en eventueel andere groenten aan de tortilla toe te voegen.

Vegetarische moussaka

Een klassiek aardappelgerecht dat natuurlijk niet mag ontbreken. Geheel vegetarisch maar net zo vullend en voldoenend als de variant met vlees.

Aardappelgnocchi

Dit is geen gerecht maar een basisrecept voor aardappelgnocchi waarna je zelf op zoek kan gaan naar jouw favoriete gnocchigerecht. Het is een wereld van verschil tussen zelfgemaakte gnocchi en die uit de supermarkt. Als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt en geproefd wil je nooit meer iets anders, je bent gewaarschuwd! Dit recept voor aardappelgnocchi komt oorspronkelijk uit De Zilveren Lepel en geeft er ook een recept met spinazie bij maar je kan ook dit recept van Rachel Roddy maken.

Hasselback aardappelen

Toen we deze aardappelen voor het eerst proefde was het duidelijk. Dit is de beste manier om een aardappel te bereiden omdat je alle smaken die een aardappel te bieden kan proeven. Extra veel krokant gebakken buitenkant door alle inkepingen en tegelijkertijd de malse smaak van een gepofte aardappel. Het enige nadeel is van dit gerecht is tijd. Gebruik dit recept voor de aardappelen en om het helemaal af te maken serveer je daar café de paris-saus bij die in dit recept wordt beschreven voor knolselderij-steaks.

Aardappelpuree

Als basis van een ovenschotel of als bedje voor geroosterde bietjes met wat tijm en een saus van gietenkaas en slagroom of als bijgerecht. Kook kruimige aardappelen gaar, giet het water af en voeg naar smaak en voor de juiste consistentie wat melk, een flinke klont boter, een flinke handvol parmezaan en een flinke snuf nootmuskaat toe en je aardappelpuree is klaar. Je kan het als bijgerecht nog wat verder opfleuren met een handvol verse kruiden zoals dille of bieslook of wat fijngehakte raapstelen of rucola.

Eiercurry

Niet echt een gerecht boordevol groenten maar toch een recept wat we willen delen omdat één van ons dit gerecht en al meer dan tien jaar in de wintermaanden bereid. Het kost wat tijd maar het is heerlijk. Een waarschuwing vooraf voor de heftige geur die dit gerecht de dag erna veroorzaakt. Laat nergens je was hangen, sluit alle deuren richting de keuken en trek geen kleren aan die je de volgende dag nog zou willen dragen. Niet echt goede pr voor dit gerecht maar ondanks de nadelen is het te lekker om nooit meer te maken. Ik kan het gerecht niet vinden op internet dus staat het hier zo kort en bondig omschreven voor 4 personen. Ingrediënten: 2 ui grofgehakt, 4 tenen knoflook grofgehakt, 4 theelepels kurkuma, 1 theelepel chilipoeder, 8 scharreleieren hardgekookt, 1 kilo aardappels geschild in in blokjes gesneden, 8 eetlepels zonnebloemolie, 5 cm kaneelpijp in stukjes gebroken, 12 kardemompeulen schil verwijderd, 12 kruidnagels, 8 laurierblaadjes, 2 grote rode uien in dunne ringen, 6 flinke tomaten fijngehakt, 150 ml water, 2 theelepels bruine suiker en zout. Meng ui, knoflook gember, kurkuma en chilipoeder in een keukenmachine tot gladde puree en zet apart. Pel de eieren, kerf het eiwit en verhit de helft van de olie in een grote brede pan en bak alle zijden van de eieren bruin door ze langzaam en continu door de pan te laten rollen. Zet de eieren apart en doe de aardappels in dezelfde pan met de rest van de olie en bak je de aardappelen goudbruin en gaar zijn. Zet de aardappels apart met de eieren en voeg de rode ui samen met de kaneel, kardemom, kruidnagel en laurierblaadjes toe aan de pan en bak alles tot de uien zacht zijn. Voeg dan het gepureerde uien-specerijenmengsel toe en fruit dit op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten onder regelmatig roeren zodat niets aanbakt. Voeg de tomaten toe en bak nog eens voor 5 minuten. Voeg daarna de suiker toe samen met het water, breng aan de kook en zet het vuur lager. Voeg de eieren en aardappels toe en laat zachtjes pruttelen voor ongeveer 20 tot 30 minuten tot de saus is ingekookt. Eet met naanbrood.

 

aardpeer

Aardperen met halloumi en basilicumolie

Een lekkere warme salade van Ottolenghi, en leuk omdat zowel de aardperen als de radicchio (roodlof) echte herfsgroenten zijn die samen in het pakket kunnen zitten.

 

Romige aardperensoep

Dit is een heerlijke calorierijke soep voor de laatste weken van het jaar als we de aardperen uit de meestal alweer behoorlijk natte en koude klei oogsten. Mascarpone is een goede vervanger voor de ‘double cream’ in dit recept van Hugh Fearnly-Whittingstall.

 

Geroosterde aardperen met hazelnoot-gremolata

Dit is een heel eenvoudig en simpel gerecht met aardpeer waarbij de truc zit in de manier waarop de aardperen eerst worden gekookt en daarna in een hete oven worden gebakken om daarmee zowel zacht en vochtig van binnen als heerlijk knapperig van buiten te worden.

 

Gevulde aardpeer

Een perfect voorafje van Luke Holder om de eetlust van je gasten mee op te wekken van gebakken en gefrituurde aardperen met een vulling van parmezaan.

 

andijvie

Gestoofde andijvie met olijven, pijnboompitten en krenten

Een makkelijk en snel recept van Rachel Roddy om verse andijvie uit de tuin tot een lekker bijgerecht om te toveren.

 

Andijvie met peer en gorgonzola salade

In 15 minuten heb je deze salade van Rachel Roddy met rauwe andijvie, peer en gorgonzola op tafel staan. Je hoeft alleen alles in een kom te doen en flink te husselen.

 

Andijviestamppot van Robert Kranenborg

Als je een wat sjiekere variant van andijviestamppot wil proberen met een vegetarische jus dan moet je deze stamppot van Robert Kranenborg zeker een keertje maken.

 

Gefruite andijvie met kokos

Een simpele maar mooie warme salade van andijvie en kokos die je als bijgerecht, lichte maaltijd of lunch met een lekker stuk platbrood kan eten met eventueel nog wat chutney en yoghurt.

 

asperge

Vegan miso en tofu ramen met groene asperges

Een heerlijk gerecht van Meera Sodha dat redelijk snel en makkelijk is te maken ondanks de lange lijst ingrediënten in dit recept. Vervang de edamame boontjes door onze verse peultjes, sugar snaps of dubbelgedopte tuinbonen uit de tuin en je tovert een mooie maaltijd op tafel.

Groene asperges met broodkruim van brioche

Dit is een heel simpel bijgerecht met heel weinig ingrediënten van Alice Hart uit Vegalicious die je laten genieten van de smaak van onze verse groene asperges uit de tuin.

Frittata van groene asperges, brandnetels en bosui of groene knoflook

Loop voor dit gerecht van Joshua McFadden en Martha Holmberg even over de tuin en wij oogsten graag een flinke bos brandnetels voor je. Ze zijn er in overvloed en op deze manier worden ze nog enigszins in bedwang gehouden terwijl jij geniet van deze lekkere frittata.

Rauwe groene aspergesalade met broodkruim, walnoten en munt

Een lekkere salade van rauwe asperges van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen waarvoor je natuurlijk hele verse asperges uit de tuin nodig hebt.

Kies je favoriete Ottolenghi met asperges

Maar liefst drie verschillende gerechten van Ottolenghi om de periode van groene asperges uit de tuin mee te vieren. Kies & kook!

Aspergequiche

Een simpele aspergequiche waar de aandacht op de asperges gericht blijft. Je kan in plaats witte asperges ook alleen de groene asperges uit de tuin gebruiken voor dit recept.

 

aubergine

Aubergine met karnemelksaus

Niks lekkerder dan goed gegrilde aubergines. Een mooi voor- of bijgerecht met een heerlijke saus. Je kan de granaatappel eventueel achterwege laten of kijken of je misschien ergens biologische kunt vinden uit Spanje.

 

Lasagne met aubergine en ricotta

We houden normaliter wel van overvolle en/of vettige en calorierijke lasagnes maar met dit recept uit de Zilveren Lepel maak je een lekkere lasagne voor de zomer als je niet zit te wachten op een blok in je maag waarvan het zweet je (nog meer) uitbreekt. Het is nog lekkerder om je eigen pastavellen te rollen (en als je tussen de lagen telkens een beetje melk toevoegt hoef je de vellen ook niet eerst te koken). We houden ons niet aan de hoeveelheden en verdubbelen de basilicumblaadjes of zoveel als je zelf lekker vind. Gebruik verse en goede ingrediënten om deze lasagne te laten slagen en geen Hüttenkäse zoals de AH suggereert want zo staat dit gerecht ook niet in de Zilveren Lepel. Als je zelf pasta gaat maken heb je om een flinke ovenschaal te kunnen vullen met lasagnevellen: 200 gr durum griesmeel fijn + 200gr durum tarwebloem + 4 eieren + water tot juiste substantie deeg nodig. Kneden met de hand of keuken/deegmachine, laten rusten in de koelkast en daarna uitrollen met pastamachine of pastaroller.

 

Auberginekroketten

Wederom een gerecht uit Ottolenghi’s Plenty. Dit is een absolute topper en onweerstaanbaar! Heerlijk als snack bij een borrel, de eerste gang van een uitgebreid menu of als onderdeel van een tapas-avond. De krokketjes zijn het lekkerst als ze nog warm zijn en net uit de pan of, en dat doe ik zelf altijd, uit de frituur komen. Je kan ze ook de dag ervoor bereiden en op een bedje van paneermeel in de koelkast bewaren. Onder ideale tijdsomstandigheden zorg je ervoor dat je de vulling een paar uur in de koelkast op kan laten stijven, dat maakt het draaien van de kroketten een heel stuk makkelijker. Een laatste tip, voer je gasten niet teveel van deze kroketjes als je wil dat ze ook nog van je andere gerechten genieten die avond.

 

Baba ghanoush

Er gaat niets boven zelfgemaakte baba ghanoush. Het is in ieder geval onvergelijkbaar met wat er in de supermarkt onder deze naam voor doorgaat. Er zijn heel veel verschillende varianten en meningen over wat er zoal in moet zoals in dit recept wordt beschreven. Wel of geen tahin, yoghurt enz. Ga met dit recept aan de slag of ga zelf op zoek naar een ingrediëntenlijst die je meer aanspreekt. Deze variant uit The Guardian is nagenoeg (zonder de granaatappelpitjes) gelijk aan de recepten van Claudia Roden en Johannes van Dam.

 

Miso-aubergines met tofu

Het hakken van alle ingrediënten kost wel iets meer tijd dan de 10 minuten die Rukmini Iyer aangeeft in De Groene Bakplaat maar de smaak van dit gerecht maakt dat meer dan goed. Waarschijnlijk moeten de aubergines net iets langer in de oven dan wordt aangegeven in dit recept om ze lekker zacht te laten worden. Mocht de bovenkant van de aubergine ofwel de miso al donker worden in de oven voordat de aubergine gaar is dek ze dan even af.

 

Geroosterde aubergine en tomaat

Een lekker lunchgerecht uit het boek Easy Curry van Madhur Jaffrey wat het midden houdt tussen een dal en een baba ganoush met een heerlijk rokerige smaak. Lekker met wat platbrood of witte rijst om tussen de middag te eten.

 

Hete Berbere ratatouille met kokossalsa

Aan de steeds langer wordende lijst recepten onder aubergine kun je zien dat we, als ze op de juiste manier bereid zijn, samen met onze favoriete kookboekenschrijvers fan zijn van deze groente. Dit is een heerlijke ratatouille uit Flavour van Ottolenghi en Belfrage en deze link geeft ook de ingrediënten om zelf de berbere specerijenmix te maken. Erg lekker met rijst en/of platbrood.

 

Caponata

Een heerlijk gerecht waarbij de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt er zoals altijd toe doet waardoor de smaak zoveel beter is en de voldoening die je haalt uit het koken zoveel groter. Wacht dus totdat je een keer zowel aubergine als tomaten in je pakket hebt zitten en ga aan de slag met dit gerecht en serveer het samen met een flinke mand verse ciabatta of stokbrood.

 

Aubergine met ricotta dumplings in tomatensaus

Dit gerecht van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage kost wat tijd maar dan heb je wel een heerlijk eenpansgerecht waar je van blijft eten. Serveer er versgebakken stokbrood bij zodat je deze lekker in de saus kunt dippen terwijl je tegelijkertijd de dumplings verorbert.

 

Aubergine met kruiden en knapperige knoflook

Een lekkere salade waarbij zoals Ottolenghi ook al aangeeft in dit artikel er nog meer dan voldoende ruimte is om er je eigen draai aan te geven door ingrediënten toe te voegen. Of je serveert er nog andere gerechten naast en maakt er een mezze feest van en ook nog eens een simpel om te maken.

 

Tandoori-aubergine spiezen

Zodra de barbecue aangaat is het altijd weer even nadenken welke groenten je als vegetariër  weer boven het vuur legt of dat je toch grijpt naar een vegetarische burger. Voor wat meer varieteit is dit een lekkere spies om er ook eens bij te leggen. Let wel op dat je op tijd begint want de aubergines moeten eerst anderhalf uur uitlekken.

 

Aubergine cheesecake

In dit gerecht ligt de nadruk wat minder op groenten en veel meer kaas. Maar met nog steeds twee smakelijke groenten en een heerlijk kruid uit de tuin krijgt deze taart van Yotam Ottolenghi uit Plenty More toch een plek in de lijst, vooral omdat ie zo lekker is!

 

biet

Salade van rode biet, sinaasappel en zwarte olijven

Vooral de combinatie van rode biet en sinaasappel vond ik verrassend lekker aan dit recept van Ottolenghi. Een lekkere herfstsalade met het bittertje van de radicchio uit de tuin of je vervangt de radicchio door een andere slasoort en je kan deze salade bijna het hele seizoen eten.

Bietencarpaccio met geitenkaas

Een mooie vegetarische carpaccio van verse bietjes uit de tuin die het qua uiterlijk kan opnemen tegen de klassieker. Het is een makkelijk recept maar het vereist wel wat aandacht bij het opmaken van de borden zodat je je gasten iets moois en feestelijks serveert.

Gebakken eieren met bietjes, knolselderij en feta

Dit recept is net even anders dan de versie van Rukmini Iyer uit De Groene Bakplaat maar we denken dat deze versie net zo lekker is. Het enige wat ontbreekt aan dit recept is de knolselderij. Je kan de hoeveelheid biet halveren en aanvullen met hetzelfde gewicht aan fijngesneden knolselderij. Let op dat de genoemde hoeveelheden voor 1 persoon zijn.

Taart van rode biet met gember en zure room

Een heerlijke taart die we nog niet hebben gebakken maar één van ons wel heeft geproefd bij de buren en daarom bevelen we deze taart van harte aan! Al ligt het resultaat natuurlijk ook voor een deel bij de bakker die m bakt.

Hasselback bieten met limoen-boter

Zoals Hasselback aardappelen verrukkelijk zijn is het ook heerlijk om bietjes zo te bereiden. Je gebruikt natuurlijk verse bieten uit de tuin die bijna het hele seizoen beschikbaar zijn maar mocht je dit recept precies willen maken als ze er nog niet zijn gebruik dan geen voorverpakte voorgekookte bieten omdat deze echt niet lekker zijn ook al geven Ottolenghi en Belfrage dat in het recept wel als mogelijkheid. Van de limoenboter die je in dit recept gebruikt om de bieten mee te bestrijken blijft waarschijnlijk wat over. Deze boter kun goed gebruiken om groenten in te bakken of als ingrediënt in een noodlesoep. Voeg hiervoor de boter met wat rijstazijn en sojasaus toe aan bouillonwater en je bent al een heel eind op weg.

Bietensalade met pistachenoten en rozijnen

Een mooi kleurrijk voorgerecht. Om te vieren dat de eerste bietjes van het seizoen er weer zijn maak je met dit recept van Joshua McFadden en Martha Holmberg.

Gestoomde bietjes met avocado en zonnbloemzaad

Een lekkere en vullende salade van Joshua McFadden en Martha Holmberg. Nu er inmiddels ook biologische avocado’s uit Spanje te koop zijn in een aantal supermarkten gaan we er, ondanks dat ze nog steeds ongelooflijk veel water nodig hebben om te groeien, weer met mate van genieten.

Bieten, feta en mandarijnensalade met dadeldressing

Gezond en toch lekker zoet met een zuurtje van feta en citroen. Een mooie salade van Roy Ner met gegrilde mandarijnen die je tegenwoordig gelukkig steeds vaker biologisch in de supermarkt kan vinden.

Sri Lankaanse bietencurry met sperziebonen mallum

Met twee van onze favoriete groenten uit de tuin, biet en sperzieboon, die een groot deel van het seizoen samen geoogst kunnen worden maak je dit makkelijke en smaakvolle gerecht van Meera Sodha. Met deze snelle curry van rode biet creëer je samen met de kort gekookte sperziebonen wat yoghurt en papadums een compleet avondmaal.

 

bleekselderij

Bleekselderij-salade met dadels, amandelen en Parmezaanse kaas

Simpel en snel maar daarom niet minder lekker is dit gerecht van Joshua McFadden en Martha Holmberg als je goede ingrediënten gebruikt. De bleekselderij uit de tuin is dan alvast de eerste goede stap en speelt in dit gerecht een keer de hoofdrol in plaats van smaakmaker in soepen en (stoof)gerechten.

 

Bleekselderij-appel-pindasalade

Een gerecht met bleekselderij uit het kookboek Zes Seizoenen waarin ditmaal de bleekselderij samen met appels en pinda’s de hoofdrol pakt.

 

Bleekselderij-crèmesoep

Een frisse lentesoep uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg. In deze link naar het recept kun je kiezen om ze te serveren in broodkommen als je nog wat tijd over hebt maar je kan de soep ook in een kom doen en er vers brood bij serveren.

 

Bleekselderij salade (3 recepten mix)

Drie frisse salades waarbij bleekselderij in het zonnetje wordt gezet.

 

Bleekselderij salade met feta en zachtgekookt ei

Deze salade heeft lekker wat ‘vulling’ en calorieën door de feta en het ei in dit gerecht van Yotam Ottolenghi uit Plenty More en is een frisse groene variatie op de klassieke shakshuka.

 

bloemkool

Geroosterde paneer aloo gobi

Bloemkool was voor ons een beetje een vergeten groente. In de herinnering was het een doorgekookte smakeloze ietwat snotterige groente waar je om het nog enigszins wat smaak te geven kaassaus of jus overheen moest doen. Dat is nu verleden tijd sinds we ze zelf telen en eten en op een andere manier bereiden. Het is nu een van onze favoriete groenten. Deze aloo gobi met bloemkool van Meera Sodha is absoluut één van de favoriete recepten van het afgelopen jaar. Serveer met lekker veel (biologische) yoghurt, naanbrood, een flinke knijp limoen en eventueel wat rijst. We vinden de aangegeven hoeveelheid voor vier personen wat krap dus wil je er met vier personen of met twee personen twee dagen van genieten maak dan wat meer dan het recept aangeeft, ten minste 50%.

 

Najib’s speciale libanese bloemkool

Simpel en oh zo lekker! Deze frieten van bloemkool moet je proberen. De bloemkool is het afgelopen jaar een tuinfavoriet geworden omdat de structuur en smaak heerlijk zijn en net als aardappel en knolselderij ‘vulling’ geven aan vegetarische recepten.

 

Rokerige frittata of bloemkooltaart

Een heerlijk gerecht met bloemkool, room, eieren en gerookte kaas van Ottolenghi uit Plenty. Een combinatie die eigenlijk ook niet kan mislukken zolang je maar de juiste gerookte kaas neemt. Scamorza dus en niet de gewone plakken rookkaas. We spreken uit ervaring! Of je gaat nog een stapje verder en maakt een echte taart met dit recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty More.

 

Bloemkool geroosterd in chili-boter

Een vrij gemakkelijk recept dat wel een dik uur oventijd vergt maar daar krijg je een flinke dosis smaak voor terug. We zijn geen groot fan van gekookte bloemkool zoals je aan de recepten kunt zien. Een jeugdtrauma dat misschien wel wijdverspreid is. Bij dit recept wordt de bloemkool niet gekookt maar gegrild en dat is superlekker, net als de saus waar de bloemkool mee wordt ingesmeerd voordat deze de oven ingaat.

 

Bloemkool-aardappel of aardappel-bloemkoolsalade met olijven, feta en rucola

Een vullende salade voor de lunch of als lichte maaltijd, erg lekker met wat platbrood. Deze salade uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg zit boordevol groenten uit de tuin.

 

Bloemkoolsteak met labneh en geraspte tomaten

Dit is de perfecte manier om bloemkool te bereiden en de ‘vlezige’ kwaliteit van deze groente naar boven te halen. Tomer Amedi maakt er samen met de andere ingrediënten een heerlijk gerecht van en de labneh in dit recept kun je heel makkelijk zelf maken. Je komt in deze link naar The Guardian ook een aantal andere mooie gerechten tegen die je misschien ook wil proberen.

 

Rauwe bloemkool-couscous met amandelen, kersen en sumak

Een frisse salade uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg die qua uiterlijk lijkt op een couscoussalade maar gemaakt is van bloemkool. Je kan ook de bladeren van bloemkool eten dus als deze er nog vers uitzien op het moment dat je dit gerecht gaat maken kun je deze in de salade verwerken.

 

Bloemkoolragout

Als je trek hebt in een simpel bord pasta is deze makkelijk te bereiden verwarmende maaltijd van Joshua McFadden en Martha Holmberg lekker om eens te proberen. Zorg wel dat je kwalitatief goede pasta en parmezaan in huis hebt dan zorgen wij voor een smaakvolle verse bloemkool uit de tuin.

 

bosui

Salsa verde van geblakerde bosui

Deze salsa verde van bosui en peterselie is makkelijk om t maken en vormt samen met wat gebakken groenten voor een lekker pastagerecht of je smeert het op een stuk geroosterd brood met wat geraspte parmezaanse kaas.

Lentesoep van bosui

Dit recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty more vraagt om een grote hoeveelheid bosui die waarschijnlijk niet in het pakket zitten maar je kan natuurlijk de hoeveelheden aanpassen naargelang het aantal bosuien of het aantal personen waarmee je de soep gaat eten. In deze link naar The Guardian staat ook nog een ander recept van Yotam Ottolenghi met bosui, peterselie, filodeeg en ei om eens te proberen.

 

broccoli

Broccolipie met gorgonzola

Dit recept van Ottolenghi is een aanrader! Let op met de soort en hoeveelheid mosterd die je gebruikt want dat kan snel gaan overheersen.

 

De meest luxe snelle quiche: broccoli, blauwe kaas en walnoot

Deze quiche is van Rukmini Iyer en kan de claim zeker waarmaken. Of deze lekkerder is als de broccolipie van Ottolenghi… probeer ze beide en beslis zelf!

 

Knapperige bruine rijst met diepgebakken broccoli, wortel en raap

Een prachtig gerecht boordevol ingrediënten en smaken. Het kost wel even tijd en voorbereiding om dit gerecht van Joshua McFadden en Martha Holmberg te maken. Vergeet vooral niet de rijst minstens twee uur van tevoren in het water te weken. Daarnaast kun je met dit recept ook leuk spelen met verschillende groenten.

 

Geroosterde kolen salade met linzen en halloumi

Het duurt allemaal wat langer maar bakken, braden of grillen maakt groenten vaak nog lekkerder. Als je ze dan ook nog even in zelfgemaakte bouillon laat sudderen en daar dan ook nog gegrilde halloumi aan toevoegt dan heb je met dit recept een lekker bijgerecht of een hele maaltijd als je er wat platbrood en een goede klodder dikke yoghurt aan toevoegt.

 

Gestoomde broccoli met sesamzaad, parmezaanse kaas en citroen

Met dit recept uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg maak je snel en gemakkelijk je broccoli op een lekkere manier klaar. Je stoomt de broccoli in een ondiep laagje water om te voorkomen dat deze waterig wordt en samen met wat knoflook, citroen, parmezaan, wat sesamzaad en een (flinke) snuf peper wordt je portie groenten een genot.

 

doperwt

Zomerse minestrone

Dit is een heerlijke soep die we inmiddels al een paar keer hebben gemaakt en zowel warm als koud erg lekker is. Als je er twee keer van wil eten, eet m dan de eerste keer warm en kook de groenten dan niet te lang, bij voorkeur al dente, dus gebruik je zintuigen en volg niet blindelings de kooktijden uit dit recept van Alice Hart. Eet de soep een dag later koud zodat je de groenten op de tweede dag niet tot moes kookt. Met de eerste vijf en de laatste zes ingrediënten uit het recept kun je experimenteren met verschillende groenten combinaties en wanneer tijd het toelaat maak je natuurlijk deze eigen bouillon.

 

Puree van erwten en tuinbonen met pecorino

Simpele en snelle spread voor op een heerlijk stukje vers knisperig witbrood om in een lentezonnetje van twee typische lentegroentes te genieten met wat bruiswater of witte wijn.

 

Erwtensoep uit altamura

Deze erwtensoep een simpele en makkelijk te maken soep, een lekkere vooraf waaraan iedereen zich kan opwarmen op een koude lentedag.

 

Doperwtjes op toast

Nog niet getest maar dit lijkt me een mooi gerecht van Joshua McFadden uit Zes Seizoenen. Als fris voorgerecht of een lichte lunch met alle aandacht voor een typische lentegroente als de doperwt die in juni in de pakketten te vinden zal zijn.

 

Gestoofde tuinbonen met doperwten, little gem sla en rijst

Dit is echt een mooi gerecht voor de lente van Yotam Ottolenghi uit Plenty More waarbij je de diepvriezer gesloten kan laten met verse tuinbonen en doperwten uit de tuin.

 

Doperwt en munt kroketjes

Een feestelijke snack van verse doperwtjes uit de tuin samen met een frisse dip van verse munt. Je moet in dit recept van Yotam Ottolenghi de hoeveelheden wat naar beneden aanpassen naargelang de hoeveelheid doperwten die in het pakket zitten, het wisselkrat gebruiken of er nog wat extra bijkopen in onze tuinwinkel.

 

Gekneusde doperwtjes en tuinbonen met citroenricotta

Dit recept van Yotam Ottolenghi gebruikt edamameboontjes maar deze vallen qua oogsttijd niet samen met de doperwten. Daarom gebruiken we tuinbonen als waardige vervanger. Je moet even naar beneden scrollen in deze link naar The Guardian waar ook nog negen andere gerechten staan waar je er vast eentje van wil proberen.

 

koolrabi

Groentelasagne van koolrabi en pompoen

Een frisse lasagne van groenten als lunch voor een mooie nazomerse dag in september of bij kleine trek ook geschikt als hoofdgerecht. Aangezien het al geen veganistische maaltijd is met de ricotta en parmezaan zou ik de sojaroom vervangen door slagroom.

Koolrabi ‘noodles’ salade

Dit is een lekker bijgerecht van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage uit Flavour dat je makkelijk om kan toveren tot een lichte frisse maaltijd met wat rijst en gefrituurde tofu.

Koolrabi en gorgonzola gratin

In deze link naar The Guardian staat niet alleen een lekkere gratin met koolrabi van Ottolenghi maar ook nog eens twee andere mooie gerechten met snijbiet en raap.

Koolrabi met citrus, rucola, maanzaad en crème fraîche

Een eenvoudige maar aantrekkelijke salade van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen voor in het lente- of herfstseizoen wanneer koolrabi en rucola goed gedijen in de tuin omdat ze beide niet van warm en droog houden. Of je maakt deze variant met radicchio die alleen in de herfst beschikbaar is op de tuin.

Koolrabi salade met geitenkaas, dadels en appel

Deze salade is makkelijk en snel met de koolrabi als de drummer van de band die alle andere zoete en zure smaken bij elkaar brengt.

 

koriander

Bombay rolls

Niet echt een gerecht bomvol groenten uit Meera Sodha’s East, maar wel lekker veel verse koriander en munt uit de tuin en wie heeft er nou niet af en toe trek in dit hartig gebakje? Gebruik voor de ‘puff pastry’ vers bladerdeeg op rol dan zit je qua afmetingen al in de goede richting. Om het gehalte groenten wat op te krikken maak je er een lekkere frisse salade bij.

 

paksoi

Paksoi met paddenstoelen uit de oven

Een tasty en supersnel gerecht van Rukmini Iyer uit De Groene Bakplaat. We laten de asperges meestal achterwege als ze uit het seizoen zijn en doe er dan een andere groente bij die vrij snel gaar wordt. Je kan bijvoorbeeld denken aan broccoletti, kleine koolbladeren of bijvoorbeeld raapstelen. Je kan ook de dressing iets aanpassen door er yoghurt aan toe te voegen. Doe ongeveer 150/200ml volle yoghurt met de sesam, limoen en soja en als extra een halve theelepel gedroogde kurkuma of 1 theelepel verse kurkuma. Daarnaast is het erg lekker om niet rijst maar gebakken aardappeltjes bij te eten waarmee de yoghurtsaus ook erg goed combineert in plaats van mayonaise te gebruiken. Begin met het bakken van de aardappels omdat dat in principe het langste duurt en stop 10 minuten voordat deze klaar zijn de bakplaat met groenten in de oven.

Tofu met zoete sojasaus en paksoi

Een lekkere en makkelijke eenpersoonsmaaltijd van Meera Sodha om onderuitgezakt op de bank te verorberen met paksoi, tomaten en wat sjalotjes uit de tuin.

Gemarineerde tofu met paksoi en gember

Dit is een makkelijk en snel recept waarmee je in korte tijd een lichte maaltijd met rijst, tofu en paksoi op tafel zet.

Zwarte peper tofu met paksoi

Nog een variant van geroerbakte paksoi met rijst met zwarte peper.

Paksoi met zwarte bonen saus

Dit recept is simpel, sappig en smaakvol. Even roerbakken en binnen enkele minuten zet je een lekker groentegerecht op tafel.

 

peul

Lentegroenten in Parmezaanse bouillon met verkoolde citroensalsa

De oogst van peultjes start met mooi weer al vanaf halverwege mei en loopt door tot juli en zal in deze periode geregeld in je pakket zitten. Je kunt peultjes roerbakken, stomen of kort koken en daarmee wordt het al een heerlijk knapperig koud of warm bijgerecht. Deze groente komt veel terug in Aziatische gerechten, in een frisse salade of bijvoorbeeld in deze lentesoep met een citroensalsa. Een lekkere soep die relatief weinig tijd vergt om te maken en waar je al je groene lentegroenten zoals peulen, doperwten en sugarsnaps in kwijt kan. Het is even goed lezen en opletten met alle ingrediënten die niet heel overzichtelijk in dit recept staan maar we wilden deze soep graag delen. Of je koopt het kookboek Flavour van Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage waarin niet alleen dit recept maar nog veel meer lekkere gerechten staan. Voel je vrij om de hoeveelheden en verhoudingen lentegroenten aan te passen met wat er in het pakket zit, je koelkast ligt of in onze tuinwinkel beschikbaar is.

Peultjes en sperziebonen met hazelnoot en sinaasappel

Dit is een heerlijke warme salade van Yotam Ottolenghi en een simpele manier om te genieten van de smaak van verse peultjes en sperziebonen uit de tuin. Het leuke is dat de oogst van de laatste peultjes en de eerste sperziebonen elkaar net overlappen om van deze van deze salade te genieten.

Groene bonen salade met mosterdzaad en dille

Voor deze salade van Yotam Ottolenghi uit Plenty moet je het recept een klein beetje aanpassen en in plaats van dragon die we (nog) niet op de tuin telen te vervangen door dille of een ander vers kruid, of je gebruikt een snufje gedroogde dragon. Daarnaast kun je ook met deze salade spelen met hoeveelheden en combinaties van groenten die op dat moment beschikbaar zijn.

Vegetarische laksa met tofu, peultjes en pinda’s

Peultjes zijn de perfecte groente voor een veelheid aan curry’s. Deze curry bevat al onze favoriete specerijen en kruiden zoals citroengras, gember, verse kurkuma, peper en koriander en met de mooie heldere gele kleur is de curry ook nog eens een genot voor het oog.

Sheem Bhaji

Dit snelle en simpele gerecht met verse peultjes uit de tuin is een ideaal bijgerecht bij curry’s. Dit recept is van Dina Begum.

Risotto met peultjes, tuinbonen en munt

Dit is een lekkere veganistische risotto als je haver crème gebruikt of je maakt een vegetarische variant door de haver te vervangen door biologische crème fraîche.

 

prei

Preikoekjes

Prei kan in de bouillon, gebakken uit de oven maar natuurlijk ook gebruikt worden voor klassieke preikoekjes. Dit voor- bij of lunchgerecht van Yotam Ottolenghi uit Plenty is niet al te moeilijk ondanks de lange ingrediëntenlijst. En als je echt haast heb je sneller sla je de saus over. Het aantal sjalotjes wordt in deze link niet benoemd maar dat moeten er vijf zijn volgens het recept in het boek.

Prei-linzengratin met een knapperig fetalaagje

Een ongelooflijk romig en vullend bakplaatgerecht van Rukmini Iyer. Als je broodkruimels gebruikt van oud zelfgebakken brood wordt het gerecht nog lekkerder.

Preigratin

Dit is een mooi klassiek recept voor een ‘comfortfood’ gerecht.

Preitaart

Ik ben altijd weer verrast hoe prei zo’n bijzondere diepe en zoete smaak krijgt als deze de tijd krijgt om te bakken in de oven. Dit recept legt de focus vol op de prei (en heel veel romigheid) en op het zelf maken van het deeg wat gerechten zo veel meer smaak geeft. Als er een stuk overblijft is deze de dag erop ook nog heerlijk koud te eten.

Zoetzure prei met romige geitenkaas en krenten

Dit is een mooi gerecht van Yotam Ottolenghi uit Plenty More om de smaakkwaliteiten van prei op zichzelf te proeven. Pas voor dit recept de hoeveelheden aan naargelang het aantal preien die in het pakket zitten of het aantal personen waarvoor je kookt.

 

raap

Meiraap met honing en hazelnoten

Je bent misschien de naam nog niet vergeten maar wat je er mee kunt wellicht wel. Er zijn verschillende soorten en benamingen met meiraapjes, boterraapjes, knolraapjes, herfstrapen maar allemaal zijn ze wat pittig en knapperig, tussen koolrabi, radijs en koolraap in als je dan begrijpt wat ik bedoel. Klein en rauw pittig zoals in een salade of op een broodje kaas in plakjes, maar ook gestoofd zoals in deze warme salade of uit de oven zijn er legio recepten te vinden waarvan er hieronder een aantal staan.

Meiraap met kruidenolie en feta

Deze raapjes die tijdens het bakken in de oven zoeter worden van smaak worden daarna besprenkeld met de kruidige en lichtzure smaak van verse kruiden en feta. 

Knolraapsalade met yoghurt, kruiden en maanzaad

Deze salade uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg is lekker fris en tegelijkertijd ook romig door de yoghurt die je als je nog romiger wil gaan ook door crème fraîche mag vervangen.

Gestoofde raapjes

De ingrediënten voor dit gerecht zijn een halve gesnipperde uit, 40 gram boter, 10 kleine meiraapjes, rietsuiker/honing en peper en zout. Schil de knolletjes of raapjes met een dunschiller (Heel vers en klein is dit niet nodig). Gebruik het groen voor bijvoorbeeld een groentesoep of gebruik het samen met spinazie, zevenblad of zuring gestoofd. Snij de knolletjes in plakjes van 1 centimeter dik. Eventueel kan men er ook nog verder reepjes van snijden. Gaar de plakjes of reepjes aan met wat water en weinig zout. Men kan naar eigen smaak wat tijm, lavas of marjolein meekoken. Maximaal 10 minuten stoven is ruim voldoende. Laat de groente uitlekken maar bewaar het kooknat. ( kooktijd afhankelijk van de tijd dat de raapjes bewaard zijn, vooral bij lage temperatuur kunnen ze vrij hard worden). Bak de ui gesnipperd in de boter op een zacht vuur licht bruin. Voeg aan het eind wat kookvocht ( niet te veel) en wat suiker, honing of stroop erbij. Glazeer de ui licht. Voeg dan de voorgegaarde reepjes of plakjes van de meiknolletjes of raapjes erbij en bedek deze al stovend ook met een dun suiker laagje. Als laatste voegt men peper en grof zout naar smaak toe. Ideaal als bijgerecht bij gebakken kaas of andere groentegerechten.

Geroosterde raapjes, aardappel en knoflook met harissa en sinaasappel

Deze link naar de website van The Guardian geeft een recept met geroosterde raapjes van Yotam Ottolenghi en nog twee andere mooie gerechten met koolrabi en snijbiet.

Geroosterde raapjes met kappertjes- en rozijnenvinaigrette

Deze simpele en snelle salade van Joshua Mcfadden is een zeer geslaagd bijgerecht.

Raap op zuur

Dit recept van Greg en Lucy Malouf is een leuke combinatie van raap en biet die beide erg lekker zijn op zuur maar je kan natuurlijk zelf eindeloos gaan combineren met kruiden, specerijen en groenten.

Hete raapjes

Kort gekookte raapjes die daarna ingelegd worden in een smaakvolle peperpasta. Je laat deze salade van Yotam Ottolenghi uit Plenty More het liefst een nachtje in de koelkast staan zodat de smaken met elkaar mengen en goed in de raapjes trekken.

Raap, ui cashewcurry

Als je van plan bent een Indiase maaltijd te maken dan is dit een perfect bijgerecht van gekookte meiraapjes in een currysaus van cashewnoten.

 

raapsteel

Raapstelen met peultjes en sesam

Van dit recept weten we niet meer waar het stond dus hier de ingrediënten en bereidingswijze: Gebruik 100 gram peultjes, 1 sjalot gesnipperd, scheut zonnebloemolie, 300 gram raapstelen grofgehakt, 1 bosui fijngesneden, 1 eetlepel sesamzaad geroosterd, 1,5 eetlepel sesamolie en een beetje citroensap en een paar druppels sojasaus en gembersiroop (optioneel). Blancheer de peultjes, fruit ondertussen de sjalot in olie. Voeg als de sjalot glazig is de raapstelen en het bosuitjes toe. Voeg na 2 minuten sesamzaad, sesamolie, citroensap en eventueel een paar druppels sojasaus of gembersiroop toe. Schud de peultjes erdoor en maak op smaak met peper en zout. Serveer met witte rijst of rijstnoedels.

Tortellini met ricotta en raapsteel overgoten met tomatensaus

Dit recept is een afgeleide van twee heerlijke tortellini-gerechten uit het eerste kookboek van Jamie Oliver dat één van ons al twintig jaar in de kast heeft en die door de tijd heen zijn aangepast. Voor het aangepaste recept gebruiken we twee soorten kaas, ricotta en parmezaan samen met de raapstelen (en/of rucola en pittige slamix) met tomatensaus. Gebruik voor de vulling 400gr ricotta, 100/150 gram parmezaan, een ¼ tot 1 teen knoflook, 1 gedroogd rood pepertje, zout en peper. Voeg aan dit mengsel flink wat raapstelen en/of een zakje pittige slamix toe en daarnaast nog een flinke handvol verse tuinkruiden zoals basilicum, oregano, marjolein, salie en peterselie. Meng alles samen elkaar en je vulling is klaar. Voor het pastadeeg gebruik je 200 gr durum griesmeel fijn + 200gr durum tarwebloem + 4 eieren + water tot juiste substantie deeg, kneden met de hand of keuken/deegmachine, laten rusten in de koelkast en daarna uitrollen met pastamachine of pastaroller. Maak lappen van het deeg, haal er rondjes van ongeveer 10cm uit, doe de vulling op de rondjes en vouw ze tot tortellini’s. Voor de tomatensaus, die je het best de dag ervoor of in ieder geval een paar uur van tevoren maakt, gebruik je 4 blikken gepelde tomaat (bio Mutti), 4 tenen knoflook, flinke scheut olijfolie, verse tuinkruiden naar smaak (ik doe altijd lekker veel oregano, salie, tijm, rozemarijn, peterselie), vers of gedroogd rood pepertje, scheutje rode wijnazijn of balsamico azijn, handvol verse basilicum, zout en peper. Giet olijfolie in de pan, fruit de knoflook, peper en tuinkruiden kort en voeg de gepelde tomaten toe, laat alles zo lang mogelijk zachtjes pruttelen tot de saus enigszins is ingekookt, plet de gepelde tomaten in de pan fijn, laat nog even pruttelen en voeg terwijl de tortellini’s inmiddels kort in het water worden gekookt de azijn, verse basilicum, zout en peper toe. Leg de tortellini’s op een bord, giet er flink wat saus over en top af met flink wat parmezaanse kaas.

Raapsteel frittata met ricotta

Dit recept van Anna Jones moet je aanpassen naargelang de verse bladgroenten die in de lente beschikbaar zijn in de tuin. We garanderen dat je een heerlijke frittata op tafel zet, ook als je de groene asperges uit dit recept achterwege laat. Gebruik als basis raapstelen en vul aan met rucola, knoflookbieslook, bieslook, marjolein, spinazie, baby-snijbiet en als je het aandurft kunnen we brandnetel voor je oogsten.

Raapstelenstamppot met geitenkaas

Raapstelen zijn niet alleen lekker in een salade maar smaken ook goed in een stamppot. Dit is een lekker en simpel gerecht dat je in een mum van tijd op tafel hebt staan. Als je nog sneller klaar wilt zijn kun je ook zongedroogde tomaatjes of zongedroogde tomaatjes op olie gebruiken.

Raapstelenstamppot met knoflookchampignons en parmezaan

Je krijgt wat je ziet met dit recept dat je in een handomdraai op tafel zet.

Raapstelengnocchi met broodcrumble

Zelf gnocchi maken is zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versies dus maak deze verse gnocchi met raapstelen en je zult merken dat het best wel meevalt om dit te doen. Serveer samen met een simpel groentegerecht van een van de groenten uit je pakket.

Raapstelen met champignons uit de oven

We weten niet meer waar we dit recept hebben gevonden dus staan de ingrediënten en bereiding hier beschreven. Gebruik een halve middelgrote gesnipperde ui, 1 teen fijngehakte knoflook, 1 grote bos raapstelen, 250 gram champignons in grote stukken, 1 ei, 2 eetlepels vers broodkruim, 2 eetlepels geraspte pittige kaas, 1,25 deciliter crème fraîche, zout en peper. Bereiding: Zet de ui aan in boter. Voeg als de ui glazig is knoflook en champignons toe. Bak samen op hoog vuur goudbruin en maal er peper en zout over. Laat afkoelen. Meng de raapstelen met crème fraîche en ei tot een smeuïg mengsel. Voeg champignonmengsel toe en maak op smaak. Stort in een ingevette lage ovenschaal. Strijk alles glad en strooi er broodkruim over. Bestrooi met wat flintertjes boter en de geraspte kaas. Zet circa 45 minuten in een oven van 180 ºC tot het gerecht gestold is en de korst goudbruin is.

 

rabarber

Crumbletaart met rabarber en aardbeien

Er is natuurlijk geen betere manier om de eerste pakketten te vieren dan met het maken van deze heerlijke cake-achtige kruimeltaart van Yotam Ottolenghi en Helen Goh uit Sweet. In het recept wordt de fruitlaag gemaakt van aardbei en rabarber maar we hebben de taart ook met alleen rabarber geproefd en die viden we zelfs beter smaken. Laat je de aardbeien achterwege gebruik dan wel de dubbele hoeveelheid rabarber (500 gram).

Jojokoekjes met geroosterde-rabarberglazuur

Heb je net een beetje rabarber over na het maken van de rabarber crumbletaart? Dan zijn deze koekjes uit Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh perfect om te proberen omdat je aan één stengel rabarber genoeg hebt. In deze link staan naast dit koekjesrecept ook nog eens de twintige beste koekjes recepten volgens The Guardian dus heb je de smaak van het bakken te pakken kun je meteen door met de volgende.

Rabarbergalette met bosbessen

een deeglap boordevol vulling uit Sweet van Yotam Ottolenghi en Helen Goh.

Rijstpudding met geroosterde rabarber en dragon

We zijn niet allemaal groot fan van rijstpudding maar dit gerecht uit Sweet kan voor de liefhebbers niet anders dan lekker zijn. Volgens Yotam Ottolenghi en Helen Goh kun je dit zowel als ontbijt of na de lunch of avondeten verorberen. Het is genoeg voor zes personen of voor één persoon twee dagen continu smikkelen. In deze link van The Guardian staan ook een paar recepten om de pudding speciaal voor Valentijnsdag mee te combineren maar je kan ook altijd de liefde vieren, zeker door de maag.

Rabarbercrumble

Klassiek en simpel maar dit gerecht is oh zo lekker en een crowdpleaser! Je kan deze crumble met bijna alle soorten fruit combineren en het werkt ook goed met pruimen die hopelijk later in het seizoen in het pakket zitten.

Rabarbercompote

Ook deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Voor als je het graag simpel houdt maar wel wil genieten van iets lekkers. Je kan er volgens het recept vrolijk op los combineren met andere fruitsoorten en/of specerijen. Je kunt het eten als ontbijt met wat yoghurt of als nagerecht met half om half Griekse yoghurt en mascarpone (met eventueel nog wat extra suiker) en daarbovenop de compote zoals op de foto bij het recept.

Rabarber en bietensalade

Een zoete maar toch hartige salade van geroosterde bieten en rabarber met gorgonzola van Yotam Ottolenghi uit Plenty More die je zeker eens moet proberen als je de stap naar een echt hartig recept met rabarber nog niet wilt nemen maar wel uitgekeken raakt op al het zoets dat rabarber te bieden heeft.

Hartige rabarbersoep

Je moet even naar beneden scrollen voor het recept op deze pagina. Het is een van de weinig hartige recepten met rabarber die je kan vinden en zeker eens de moeite waard om als je uitgekeken raakt op de zoveelste rabarbertaart, compote, galette, pudding of crumble.

Rabarber linzencurry

Klaar met zoete rabarbergerechten? Dan is deze hartige curry van Food Urchin het ideale gerecht om eens te proberen.

 

radijs

Salade met radijs en venkel

Een simpele frisse salade met wat zuur, olie, zout en peper. Met de dressing kun je met heel veel soorten verse groenten snel een lekkere salade maken.

Radijsjes met kaas

Een super simpele spread voor op (geroosterd) brood met verse roomkaas. Gebruik 250 gram crescenza, stracchino of een andere verse roomkaas, 1 bosje radijs en witte peper. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en daarna dunne reepjes, doe ze bij de kaas, voeg een mespunt peper toe en meng alles goed door. Geef er je eigen twist aan door bijvoorbeeld bieslook of peterselie toe te voegen.

Geroosterde radijsjes met dadels, appels en radijsloof

We hebben radijsjes nog nooit gebakken en daarom is op zoek gaan naar nieuwe recepten zo leuk omdat je nieuwe dingen blijft leren en ontdekken. Zo ook met dit gerecht uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg.

Radijs en sinaasappelsalade

Dit is één van de meeste frisse salades waarvan we weten. Dit recept is van Madhur Jaffrey uit haar kookboek Easy Curry Vegetarisch. Je kunt het uitproberen met alle soorten radijsjes, van de ronde rode cherry belle radijsjes, de wat langere zwarte zurich market tot de prachtig roze ostergruss rosa radijs die we dit jaar oogsten. Gebruik daarbij mooie biologische sinaasappels uit Spanje en je hebt een prachtig voorgerecht.

 

rucola

Pittige penne met citroen en rucola

Rucola is een mooie toevoeging aan een salade om het wat meer smaak en pit te geven. Daarnaast is het lekker om een handjevol over een pizza te strooien als deze net uit de oven komt. Dit supersnelle en eenvoudige gerecht is ideaal als lunch maar ook als lichte maaltijd. Gebruik penne of nog beter zelfgemaakte pasta in de vorm van tagliatelle of spaghetti. Voor twee personen pastadeeg gebruik je: 100 gr durum griesmeel fijn + 100gr durum tarwebloem + 2 eieren + klein beetje water tot je juiste substantie deeg hebt, kneden met de hand of keuken/deegmachine, paar uur laten rusten in de koelkast (als je daar tijd voor hebt anders direct gebruiken) en daarna uitrollen met pastamachine of pastaroller. De Zuidmolen is een goed adres voor heel veel soorten biologische bloem.

Salade van rucola en radicchio

Dit is een salade die je in 5 minuten op tafel hebt staan en laat zien hoe makkelijk het is om met een simpele dressing een salade bij de maaltijd te serveren van verse ingrediënten uit de tuin. In principe kun je allerlei bladsoorten gebruiken zoals raapsteel, verschillende slasoorten en bovengenoemde rucola en radicchio.

Salade van rucola of raapsteel met pistachenoten en oranjebloesem

Dit is een complete verandering op het originele recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty.

Vervang de waterkers door rucola of pittige slamix uit de tuin en combineer er lekker op los met de kruiden. Als je maar zorgt dat je de pistachenoten en dressing gebruikt uit dit recept.

Rucola lasagne

Dit gerecht kun je ook maken met pittige slamix of raapsteel of het samen met rucola combineren. Het is een heerlijk lichte kruidige en eenvoudige lasagne voor in de lente of nazomer als de rucola en raapstelen geoogst worden.

 

savooiekool

Stevige koolsoep met ui en farro

Voor een koude en regenachtige dag die weer steeds vaker voorkomt als we de winter savooiekool kunnen oogsten in dit koude kikkerlandje. Het perfecte moment om deze warme en voedzame soep van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen te maken.

 

Kool- en bonensoep

Dit recept geeft een goede basis om mee te starten en er daarna je eigen draai aan te geven. Gebruik de (droog)bonen en de kool (bijv. palmkool of savooiekool) die op dat moment beschikbaar zijn op de tuin en daarnaast alle groenten die aan het verpieteren zijn in de koelkast of de tomaten die te zacht zijn geworden voor een salade. Voeg extra boter toe, misschien wat room en zet de soep nog even 10 minuten in de oven in kommen met een snee brood en geraspte parmezaanse kaas.

 

Kool met citroen, boter en tijm

Een hele simpele methode van Joshua McFadden om van savooiekool een smakelijk bijgerecht te maken door de kool snel te laten stomen in een laagje water waardoor deze heerlijk zacht wordt maar tegelijkertijd ook de knapperigheid behoudt.

 

Gewokte savooiekool met kokos

Een makkelijk en snel recept van The Gurry Guy Dan Toombs waarmee je dit gerecht in een handomdraai op tafel zet.

 

Kool uit de oven met walnoten en kaas

Dit recept van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen is een perfecte manier om savooiekool te bereiden. In een mum van tijd serveer je je gasten of jezelf dit overdadige groentegerecht. Het combineert ook heel goed met nog één of twee andere groentegerechten en zo tover je met bijvoorbeeld wat gebakken aardappeltjes een lekkere maaltijd op tafel.

 

Gefrituurde kool met zaden en citroen

Met dit gerecht uit Zes Seizoenen serveer je je gasten een feestelijk voorgerecht of een lekkere snack.

 

Pasteitjes met kool en paddenstoelen

Groenten omhuld in een knapperig deeg is eigenlijk altijd lekker, of het nu gaat om pasteitjes, samosa’s of loempia’s. Deze pasteitjes zijn wederom van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen om van te genieten tijdens een avondje met vrienden. Je kan ze heel goed van tevoren klaarmaken en invriezen en dan hoef je ze alleen nog even in de oven te stoppen. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld samen met een tempura van groenten, deze minimuffins van snijbiet en deze bittergroene salade met gesmolten kaas en maak van al de groente uit de tuin een feest.

 

Doordeweekse pasta met gekarameliseerde kool, salieboter en walnoten

Dit snelle en makkelijke gerecht met maar een paar ingrediënten is verrassend rijk aan smaken. Een heerlijk bord pasta om van te genieten.

 

In kurkuma en kokos gestoofde kool met kikkererwten

Dit is een lekkere curry die je serveert met rijst en eventueel nog wat platbrood. Je kan de savooiekool ook heel goed vervangen door witte kool. Je kan ook de kikkererwten eventueel vervangen door chana dal (kleine gesplitte kikkererwten) omdat we dat zelf lekkerder vinden maar dan moet je ook de kooktijd wat verlengen en de chana dal eerst goed spoelen onder de kraan en daarna minstens een uur laten weken in warm water om de kooktijd te verkorten. Wacht ook iets langer met het toevoegen van de kool in stap 6 zodat je de kooktijd van de kool op 20 minuten houdt.

 

sla(mix)

Geroosterde ceasar salade

Dat het lekker is om radicchio, andijvie maar bijvoorbeeld ook snijbiet en palmkool te bakken/grillen wisten wisten we al maar sla roosteren hadden we nog niet nooit echt gedaan. Dit gerecht van Alice Hart is een fijn voorafje of kan je serveren als salade bij een maaltijd. De saus die erbij hoort is echt heerlijk. Wacht op sla uit de tuin met stevig blad en dichte krop zoals Little Gem of romaine sla. En let op, de saus bevat een rauw ei.

Peperige groene salade met abrikoos en roomkaas

Dit recept van Anna Jones is een lekkere combinatie van de peperige en ietwat pittige slamix uit de tuin en de frisse anijsachtige smaak van venkel met een zoete noot van abrikoos, pruim of perzik.

Little gem met citroenroom, lente-ui, radijs en munt

Een simpele heerlijk romige salade met een van onze favoriete slasoorten die je overigens heel goed kan vervangen door een eikenbladsla in dit recept van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen. De room geeft een extra romigheid aan de salade en de radijsjes, lente-ui en munt zorgen voor voldoende frisheid. Zelfgemaakt broodkruim van oud brood smaakt trouwens zoveel lekkerder en maak je door brood tenminste 1cm dik te snijden en deze in dobbelsteentjes te hakken. Doe de dobbelsteentjes daarna in een oven op een lage stand van ongeveer 120C bakken tot ze helemaal droog maar nog niet te bruin zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Laat het brood helemaal afkoelen en maal het daarna fijn in een keuken machine op de door jou gewenste korrelgrootte.

Gebakken little gem, romaine- en of bindsla met tahin ceasar dressing

Een heerlijk recept van Anna Jones om van de stevige en compacte slasoorten een mooi bijgerecht te maken met een heerlijke dressing en zelfgebakken croutons.

Romaine sla met verse doperwten en kruidensoep

Deze soep van Anna Jones viert de vroege zomer met gekookte bindsla, de eerste verse doperwtjes van het land en een flinke hoeveelheid verse kruiden uit de tuin. Gebruik kruiden die op dat moment beschikbaar zijn en geef je eigen draai aan de garnering door de soep met bijvoorbeeld rucola of raapsteeltjes of met wat olijfkruid uit de tuin te garneren. Scroll in deze link naar beneden voor het recept van deze zomerse soep.

Gegrilde bindsla en halloumi met muntvinaigrette

Een salade zo simpel zul je niet snel vinden. Gegrilde sla met een lekkere vinaigrette van munt en niet te versmaden halloumi. Het is wel belangrijk dat je deze salade direct serveert zodat de halloumi niet koud wordt en je gasten denken dat je ze op stukjes rubber zitten te kauwen.

Gegrilde bindsla met balsamico en geitenkaas

Deze salade is klaar voordat je het weet. Gegrilde romaine/bindsla of little gem met een combinatie van zoet en zuur door de honing, balsamico, granaatappel en geitenkaas. Je kan ook zelf leuke combinaties maken met wat er in je voorraadkast of fruitmand ligt. Vervang de granaatappel bijvoorbeeld door stukjes grapefruit of kies een andere kaas. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kropsla salade

Een meer klassieke salade van Yotam Ottolenghi uit Plenty met citroensap, radijsjes, kappertjes en halfgedroogde tomaatjes plus een uitje. Gebruik alleen kropsla of maak een combinatie met andere soorten sla. Als je niet zo van bitter houdt is het verstandig om de radicchio achterwege te laten.

IJsberg of bataviasla met auberginecrème en knapperige topping

Je kan in september van deze uitgebreide salade genieten als zowel de bataviasla, de ijsbergsla en de aubergines geoogst kunnen worden. Dit recept van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage is de moeite van het maken meer dan waard.

 

snijbiet

Omeletten met snijbiet en saffraan

Het is altijd goed om een aantal recepten voor snijbiet bij de hand te hebben. Zeker aan het begin van het seizoen als andere groenten nog maar net boven de grond komen en de snijbiet al flink produceert. Het is een lekker maar ook voor lange tijd wat onbekende groente geweest waar je erg veel kanten mee op kunt zoals met deze heerlijke gevouwen omeletten van Yotam Ottolenghi uit Plenty. Dit recept gebruikt 250 gram in plaats van 350 gram snijbiet zoals in het originele recept, aan jou de keuze.

Minimuffins met snijbiet en brie

Dit zijn een van de makkelijkste en snelste hapjes die we ooit hebben gemaakt. Voor je het weet heb je een bord vol kleine muffins die ook nog eens erg lekker zijn. Alice Hart geeft aan dat je ze ook met spinazie kan maken maar met de snijbiet hebben ze net wat meer bite en smaak.

Hartige taart met snijbiet

Een simpel en snel recept voor een smaakvolle taart met snijbiet. Je hebt de keuze uit de enigszins aangepaste op Ottolenghi geïnspireerde Nederlandse versie of de originele versie van Ottolenghi zelf. Als je niet zo van de smaak van munt houdt laat je die achterwege en net zoals we dat vaak met de pijnboompitten doen deze zo prijzig zijn. Je kan kant-en-klaar taartdeeg kopen, het Nederlandse recept voor taartdeeg volgen of meng 100 gram volkorenmeel met 100 gram bloem, 100 gram boter, ½ theelepel zout en 2 tot 4 eetlepels koud water en kneed het in een keukenmachine of met de hand, zo kort mogelijk om niet teveel gluten te ontwikkelen, zodat de taartbodem kruimelig en knapperig wordt in de oven.

Groene curry met snijbiet en bruine rijst noedels

Een makkelijk en snel gerecht met snijbiet van Anna Jones met een heerlijke drie-eenheid van citroengras, limoen en koriander voor een smaakvolle curry.

Snijbiet met tomaten en groene olijven

Een kleurrijke salade uit Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage hun nieuwe kookboek Flavour met heel veel ingrediënten die, als je deze salade in de zomer eet, direct uit de tuin op je bord belanden. Snijbiet, Kijk wat er in je pakket zit, gebruik het ruilkrat en/of vul het aan met wat er in onze tuinwinkel ligt.

Crostata met snijbiet, prei, kruiden en ricotta

Een mooie ‘taart’ met snijbiet en prei. Dit gerecht komt uit Zes Seizoenen van Joshua McFadden en Martha Holmberg en de kans dat prei en snijbiet een keer samen in het pakket zitten is erg groot omdat beiden groenten een lang oogstseizoen hebben.

 

spinazie

Rode linzenburger

Dit recept had net zo goed bij wortel of ui kunnen staan en bevat niet heel veel verse groenten van de tuin. Maar we vinden deze hamburgers zo lekker dat we dit recept toch graag willen delen met jullie. De oorspronkelijke versie komt van het wereldwijde web maar is er intussen zo ver van verwijderd geraakt dat hier het recept staat voor ongeveer 6/8 burgers: 3 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad, 1 tl kashmiri chilipoeder, 1⁄2 tl kurkuma, 1⁄4 tl fenegriek, 1⁄4 tl paprikapoeder, 2 wortels, 2 middelgrote uien, olijfolie, 250 gr rode linzen, 400 ml water+zout of bouillon, 200 gr spinazie, 2 eieren, +/- 120 gr broodkruim, peper & zout naar smaak. Hak de wortels en uien zeer fijn en laat ze op laag vuur in 5 a 10 minuten zacht worden. Maal komijnzaad en korianderzaad in een vijzel en verhit deze samen met de andere specerijen in een koekenpan tot deze beginnen te geuren. Voeg de specerijen toe aan het wortel-ui mengsel samen met de rode linzen en bak alles 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg het water/bouillon toe en laat alles zachtjes koken tot de rode linzen gaar zijn. Ga vanaf dit moment het mengsel roeren net zolang tot het een dikke plakkerige massa wordt (ongeveer 10 minuten en snijdt intussen de spinazie fijn die je op het laatste moment bijvoegt en mee roert tot de spinazie zacht is geworden en is opgenomen in het mengsel en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de eieren toe en voeg zoveel broodkruim toe tot er een stevige maar niet te droge massa ontstaat. Met weinig tijd kunnen nu de burgers worden gevormd en gebakken in boter maar het is beter om het mengsel zo lang mogelijk in de koelkast te zetten. Nu kun je nog zelf hamburgerbroodjes bakken (of kopen) en de hamburger verder afmaken met verse komkommer en tomaat van de tuin serveer er gebakken aardappelen met mayonaise bij en en smullen maar!

Spinazieballetjes met ricotta

Een supersimpele snack uit de oven, pan of frituur zijn deze spinazieballetjes met ricotta met dezelfde ingrediënten als uit DeDikkevanDam.

Knapperige spinazie-kaasbroodjes

Makkelijk te maken smaakvolle boterige snack met lekker veel geroosterde zaden bovenop die de broodjes nog net wat meer smaak geven. Je kan ze ook heel goed opwarmen en er een aantal dagen van eten.

Chana dal met spinazie en tomaat

Dit is een simpele maar smaakvolle curry van Madhur Jaffrey uit Easy Curry Vegetarisch met gesplitte kleine kikkererwten. Deze dal is erg lekker samen met rijst en naanbrood en een yoghurtsaus (een simpele is yoghurt met limoensap wat olijfolie, peper en zout) en eet je het liefst nog samen met een ander indiaas gerecht zoals deze geroerbakte oranje pompoen van Madhur Jaffrey en ondanks de overlappende specerijen die in beide gerechten worden gebruikt smaken ze totaal anders.

Noor’s zwarte limoen tofu

Een lekker en makkelijk gerecht van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage uit Flavour met gefrituurde tofu, rode ui en natuurlijk spinazie. Serveer met witte rijst of platbrood of met beide. Hieronder een makkelijke en snelle manier om zelf platbrood te maken. Mix 140 gram tarwebloem, 140 gram volkorenmeel, 2tl grof zeezout, ½tl suiker, 1/2tl bakpoeder door elkaar en voeg 240ml volle of magere yoghurt toe (of meer als nodig). Kneed dit alles kort met een keukenmachine of met de hand. Vorm er zes bollen van en rol deze uit tot 1 tot 3mm. Verhit een gietijzeren koekenpan tot deze gloeiend heet is en bak de platbroden ongeveer 1 minuut aan beiden zijden tot ze lichtbruin met donkere plekken en ietwat gerezen zijn. Een goede indicatie om ze om te draaien is zodra luchtbellen zich in het deeg beginnen te vormen.

 

spitskool

Spitskool met Nam Prik

Één van de snelst groeiende koolsoorten is spitskool en het is daarmee ook één van de eerste kolen die geoogst kunnen worden daarmee relatief vroeg in het seizoen in de pakketten zitten. Het is een kool die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt, makkelijk samengaat met veel andere groenten en heerlijk is om te grillen en roerbakken met een enigszins zoete smaak. Dit gerecht van Ottolenghi en Belfrage is een mooi bijgerecht van spitskool die het proberen meer dan waard is. Galangal is trouwens een van de benamingen voor laos en bij de meeste Toko’s verkrijgbaar.

 

Spitskool met gember, roomkaas en chili-olie

Lekker simpel maar erg smaakvol bijgerecht dat volgens Ottolenghi heel goed samengaat met deze tomaten- en pruimensalade. Of je eet het met wat rijst als lunchgerecht.

 

Bunny chow

Een leuk recept van Meera Sodha uit East dat er ook nog eens erg feestelijk uitziet. De spitskool met de prachtige engelse naam sweetheart cabbage zal in juni samen met de peulen (mangetout) geoogst kunnen worden en dus hoogstwaarschijnlijk ook een keer samen in de pakketten zitten. Nu nog hopen dat de spinazie niet teveel lijdt onder de zomerhitte om in juni nog één keer geoogst te kunnen worden.

 

Spitskool Okonomiyaki

Pannenkoeken bakken met spitskool! Een recept van Meera Sodha uit East. Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek en betekent ‘gebakken zoals jij ’t lekker vind’ dus geef er je eigen draai aan.

 

Gebakken spitskool met szechuan, sesam en shiitake

Een makkelijke en supersnelle maaltijd uit De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer die je zowel in de lente als in de herfst kan uitproberen wanneer de spitskolen uit de tuin worden geoogst.

 

sugar snap

Pasta alla Gricia met flintertjes sugar snap

Een eenvoudige maar smaakvolle pasta van Joshua McFadden en Martha Holmberg uit Zes Seizoenen. Vervang de pancetta door 30 tot 50 gram eekhoorntjesbrood, net zo lekker!

Sugar snaps met citroen-chili broodkruim

Een mooi en simpel bijgerecht om te genieten van de heerlijke friszoete en knapperige sugar snaps uit de tuin.

Sugar snaps met wasabidressing en furikake

Makkelijk en snel is dit recept van Ottolenghi van gegrilde sugar snaps met een flinke dosis smaakmakers.

Noodle bowl met soba, enoki paddestoelen, sugar snaps en tofu

Je moet even op zoek naar alle ingrediënten voor dit gerecht en zelf een snelle bouillon trekken maar dan heb je wel een heerlijke soep. Je kan de enoki’s natuurlijk vervangen door een andere paddestoel zoals shiitake of een mix maken. Wat betreft de tofu zouden wij kiezen een zachte zijdentofu en als je nog net wat extra smaak aan de bouillon wil geven voeg dan nog wat miso pasta toe.

 

tuinboon

Hete yoghurtsoep met tuinbonen

Het is lang geleden dat we dit gerecht van Ottolenghi hebben gemaakt en het vergt wat tijd en aandacht maar dan heb je wel een bijzondere soep en de tuinbonen geëerd als een mooie, bijzondere en smaakvolle groente.

Zomerse tagliatelle

Simpel en makkelijk pastagerecht met groene groenten van Jamie Oliver. Gebruik tuinbonen in plaats van 125 gram sperziebonen en vul dit gerecht aan met frisse groene groentes die op dat moment beschikbaar zijn op de tuin en geef er meteen een eigen persoonlijke twist aan. Zelf geven we de voorkeur aan walnoten voor de dressing.

Tuinbonen en kruiden salade met Toum

Een romige salade met lentegroenten en kruiden van Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage. Gebruik kropjes little gem of een andere ietwat boterachtige sla en natuurlijk verse kruiden zoals dille en munt uit de tuin. Helaas hebben we (nog) geen dragon maar een beetje gedroogde dragon werkt ook goed. En natuurlijk geen tuinbonen uit de diepvries maar verse uit de tuin die je natuurlijk wel eventjes dubbel moet doppen. Maak wat meer van de toum-dressing zodat je deze ook nog bij andere (gegrilde) groenten kan serveren.

Gestoofde tuinbonen met doperwten, little gem sla en rijst

Dit is een mooi gerecht voor de lente van Yotam Ottolenghi uit Plenty More waarvoor je de diepvriezer gesloten kan houden met verse tuinbonen en doperwten van de tuin.

Pasta met tuinbonen en citroen

Je kan wat ons betreft nooit genoeg pasta gerechten op je repetoire hebben staan. Met verse goede ingrediënten heb je gegarandeerd in een handomdraai een smakelijke en vullende maaltijd op tafel staan. Minstens tweewekelijks erg handig en lekker! Zo ook dit gerecht van Yotam Ottolenghi. Je kan in plaats van sagnarelli natuurlijk ook een andere pastasoort kiezen die je in de voorraadkast hebt liggen of je zelfgedraaide tagliatelle of spaghetti gebruiken.

Tuinbonen met geroosterde knoflook en ricotta

Een mooi ‘simpel’ voorgerecht van Yotam Ottolenghi uit Plenty More waarbij de smaak van verse tuinbonen heel goed naar voren komt. Alleen het doppen kost even tijd maar daar krijg je heerlijke zijdezachte bonen die smelten in je mond voor terug.

 

venkel

Gestoofde venkel met kappertjes en olijven

Een mooi ogend en lekker groentegerecht van Yotam Ottolenghi uit Plenty More. Venkel is een lastige groente om te telen en schiet door zonder een knol te vormen zodra er maar iets niet helemaal naar de zin is. Hopelijk hebben we dit jaar wat meer knolvenkel in de pakketten zodat je een aantal van de gerechten op deze pagina kunt proberen.

Gekarameliseerde venkel met geitenkaas

Dit is een simpel en ook enigszins voor de hand liggend recept met venkel maar gekarameliseerd is deze groente gewoon heel erg lekker.

Venkelrisotto met ricotta en gedroogde spaanse pepers

Deze risotto met venkel van Jamie Oliver uit Jamie’s Italië  moet je zeker een keer proberen en is zoals Jamie aangeeft ‘super easy’.

Gefrituurde venkel

Venkel is een heerlijke groente om te grillen in de pan of te bakken in oven maar je kan ze natuurlijk ook heel goed frituren.  Probeer eens deze heerlijke italiaanse snack finocchio fritti.

Gekaramalizeerde venkel en wortelsalade met mungbonen en kruiden

Een lekkere salade van Meera Sodha uit East die door de mungbonen en couscous ook lekker vullend en dus perfect is als lunch of lichte maaltijd met lekker veel verse kruiden.

Venkelsalade met pistachenootjes en ovengedroogde druiven

Een bijzondere en feestelijke salade van Yotam Ottolenghi met verse venkel uit de tuin. In deze link naar The Guardian moet je een stukje naar beneden scrollen voordat je bij het gerecht komt met venkel en druiven die wij nooit eerder in de oven hadden gestopt.

Krokante salade van venkel met appel, walnoten en honing

Dit is een frisse salade die je in een mum van tijd op tafel zet.

 

witte kool

Witte kool, prei en spinazie filodeegtaart

We raden iedereen aan om het boek East van Meera Sodha aan te schaffen bij je lokale boekhandel want er staan teveel lekkere gerechten in om allemaal op deze receptenpagina te plaatsen. We wilden eigenlijk een mooie variant op de quiche met snijbiet plaatsen, een martabak of murtabak van snijbiet en prei van Meera Sodha. Helaas nog niet te vinden op internet maar dit gerecht met filodeeg is denk ik een mooie vervanger met griekse invloeden en een voor ons nieuwe manier om witte kool in een gerecht te gebruiken. Mocht er geen spinazie beschikbaar zijn gebruik dan bijvoorbeeld snijbiet, nieuw zeelandse spinazie of andijvie, geef je eigen draai aan dit recept met de groenten die je op dat moment hebt liggen.

 

Geroosterde witte kool en wortel met gochujang

Dit is een supersimpel en snel bijgerecht van wortelen en witte kool van Meera Sodha met gojuchang, een soort van koreaanse sambalsaus gemaakt van kleefrijst, pepers en gefermenteerde sojabonen. Te koop in sommige supermarkten of bij de toko. Beetje hakken, beetje mengen, alles de oven in, even wachten en klaar!

 

Gevulde witte kool uit de oven

Goed gevulde koolrolletjes in een bedje van tomaat van Yotam Ottolenghi.

 

Pittige kool en chana dal

Dit gerecht van Ottolenghi vind je als tweede recept in deze link naar The Guardian. Je kan in plaats van witte kool ook een andere kool zoals spitskool of savooiekool gebruiken.

 

Hoe kook je kool? (receptenmix)

Deze link naar The Guardian geeft 10 recepten voor witte kool en spitskool waarmee je snel en makkelijk een lekker bijgerecht op tafel zet.

 

Geef een antwoord