Recepten

Voor de groenten waarvan sommige mensen misschien denken "wat kun je ermee" hier wat suggesties, uiteraard is google je beste vriend!

Elke keer als er nieuwe groenten zijn zal ik daarvoor nieuwe recepten plaatsen, zo groeit deze pagina door het jaar heen.

Ik ben zelf geen chef, dus de bron, indien bekend, staat altijd onder het recept 🙂

Asperges

Aspergesoep Vegan style

Ingrediënten – voor 4 personen

  • 800 gram verse witte asperges
  • 1 liter groentebouillon
  • 30 gram sojaboter – bakken en braden
  • 1 el bloem
  • peper en zeezout
  • Geraspte (bio) citroenschil – optioneel

Bereiding

  1. Snij het houtachtige uiteinde van de asperges en gooi het weg. Schil de asperges grondig met een dunschiller.
  2. Snij de asperges vervolgens in kleine stukken (± 2 cm). Houd de kopjes apart voor later.
  3. Breng de stukjes asperge met de helft van de groentebouillon aan de kook. Zet het deksel op de pot en kook ze in ± 10 minuten gaar.
  4. Mix de asperges in de blender of met de staafmixer tot een gladde massa.
  5. Smelt de sojaboter in een andere pot op een laag vuur. Voeg de bloem toe en roer met de garde tot de ‘roux’  licht begint te schuimen.
  6. Voeg langzaam de andere helft van de bouillon toe en blijf intussen met de garde roeren. Zorg dat er geen klonters overblijven.
  7. Zodra alle bouillon is toegevoegd breng je het mengsel weer aan de kook. Zet het vuur direct lager en laat nog 2-3 minuten sudderen.
  8. Voeg dan de aspergepuree bij het mengsel en roer het geheel goed door. Voeg de aspergekopjes toe en laat de soep langzaam terug opwarmen.
  9. Kruid af naar smaak met peper en zeezout.

Voor de garnering kan je desgewenst wat geraspte citroenschil over de soep strooien. Lekker fris!

 

Bron: https://veganistischkoken.nl/aspergesoep/

Bietjes

Bieten carpacchio

Ingrediënten voor 4-6 personen:
2 rode, 2 gele en 2 chioggia-bietjes, 4 eetlepels (walnoten)olie, 2 eetlepels walnoten- of frambozenazijn (rodewijnazijn werkt ook), 1 theelepel honing of poedersuiker, peper, zout, 60 gram pijnboompitten, 150 gram zachte (verse) geitenkaas, bietenblad, rucola of veldsla, garneer eventueel met frambozen 🙂

 

Was de bietjes en bewaar eventueel mooi bietenblad.

Kook de bietjes alle drie apart - anders lopen de kleuren in elkaar over - bijtgaar in circa 30-45 minuten (zie inleiding of rooster ze in de oven).

Klop een vinaigrette van de olie, azijn, honing, peper en zout.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan lichtbruin.

Laat de gekookte bietjes afkoelen en pel ze. Schaaf ze of snijd ze op de snijmachine in dunne plakjes.

Leg wat gewassen en gedroogd bietenblad of een handje veldsla of rucola in het midden op de bordjes. Leg de bietjes er als een carpaccio omheen en verkruimel de geitenkaas erover. Garneer met de geroosterde pijnboompitten of hazelnoot of walnoot.

(recept uit Trouw)

Koolrabi

Koolrabi salade met geitenkaas

  • 1 koolrabi, geschild en in dunne reepjes
  • ½ stevige appel, in reepjes
  • 0,60 g pittige geitenkaas
  • 0,4 dl kruidenvinaigrette:
  • paar druppels citroen
  • 0,1 dl azijn
  • sjalotje, gesnipperd
  • 0,3 dl olie (olijfolie, zonnebloemolie of een combinatie)
  • kruiden die bij koolrabi passen zijn: peterselie, salie, bieslook, dille, dragon, knoflook, tijm. Maak een eigen combinatie.

 

Vinaigrette:

  1. Belangrijk is dat de verhouding 1 deel zuur en 3 delen olie is.
  2. Meng eerst de zure ingrediënten, dus de paar druppels citroen en de azijn.
  3. Klop er beetje voor beetje de olie door.
  4. Maak op smaak met peper en zout.
  5. Voeg dan de gewenste kruiden combinatie toe.

 

Salade

  1. Maak de koolrabi en appelreepjes aan met de vinaigrette.
  2. Laat minimaal 1 uur marineren, zodat de vinaigrette goed in kan trekken.
  3. Proef op peper en zout.
  4. Verkruimel de geitenkaas erover.

 

Variatie: vervang de vinaigrette door zure room, aangemaakt met grove mosterd.

Raapjes

Er zijn verschillende raapjes, misschien de naam nog niet vergeten, maar wat je er mee kunt wellicht wel. Er zijn verschillende meiraapjes, boterraapjes, maar allemaal zijn ze wat pittig en knapperig, tussen koolrabi, radijs en koolraap in... als je dan begrijpt wat ik bedoel...

klein en rauw pittig in een salade en rauwkost of op een broodje kaas in plakjes, maar ook gestoofd, gevuld of uit de oven zijn er legio recepten te vinden! hieronder een paar die mij lekker lijken.

Meiraap met honing en hazelnoten

(2 personen)

  • 400 g meirapen (schoongeboend)
  • 25 g boter
  • 100 ml water
  • 1 el honing
  • ½ bakje hazelnoten (a 95 g)
  • 1 el water
  1. Snijd een plakje van de onder- en bovenkant van de rapen. Snijd ze in partjes van 1 cm dik. Verhit de boter in een hapjespan en schep de meirapen er 1 min. door. Voeg 100 ml water en de honing toe.
  2. Stoof de meirapen met de deksel op de pan 5 min. op laag vuur. Neem de deksel van de pan en laat het vocht in 3 min. verdampen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Rooster ondertussen in een koekenpan zonder olie of boter de hazelnoten goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak de noten grof. Ris intussen de blaadjes van de tijm.
  4. Leg de meirapen op een schaal. Bestrooi met de hazelnoten en tijm. Lekker bij gebakken biefstuk of zalmfilet.

 

Meiknolletjes uit de oven met walnoten en balsamico (www.volkskrant.nl)

  • 500 gram meiknolletjes
  • 7 eetlepels fruitige olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • balsamico-azijn
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de steelaanzet uit de meiknolletjes en schil ze (met een dunschiller) waar hun schil er niet mooi en gaaf uitziet. Snijd ze in zo dun mogelijke plakjes.
  3. Hussel de plakjes in een ruime, lage ovenschaal om met een theelepeltje zout, de olijfolie, knoflook en rozemarijn. Dek af (met aluminiumfolie).
  4. Zet de ovenschaal 30 tot 40 minuten in het midden van de oven, schep tussendoor een keer om. De oventijd hangt af van de versheid van de knolletjes: ze moeten zacht, maar nog wel stevig worden.
  5. Rooster intussen de walnoten licht in een anti-aanbakpan.
  6. Haal het folie van de knolletjes af, bestrooi met de walnoten en voeg eventueel nog wat olie toe. Schep om en zet nog ca. 10 minuten terug in de oven.
  7. Schep de meiknolletjes ten slotte nogmaals om en bedruppel gul met balsamico-azijn naar smaak.
  8. Eet met een gemengde salade met mozzarella.

 

Meiraap met kruidenolie en feta. (AH-allerhande)

Ingrediënten

  • 500 gram meiraap
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook ongepeld
  • 10 gram dille
  • 8 gram peterselie
  • 10 gram bieslook
  • 3 eetlepels gedroogde dragon
  • twee-derde citroen
  • 50 gram feta

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was ondertussen de meirapen en verwijder het loof en de wortels.
  3. Snij de rapen in plakken van 2 cm. Doe deze in een ingevette ovenschaal.
  4. Besprenkel de meiraap met 2 el olie en voor de ongepelde knoflooktenen toe.
  5. Bestrooi met peper en eventueel zout, schep om en bak de meiraap in ca. 45 min. In de over gaar. Schep halverwege om.
  6. Houd 2 takjes dille apart. Snijd de rest van de dille, de peterselieblaadjes en bieslook fijn en doe dit met de dragon en de rest van de olie in een kom.
  7. Boen de citroen schoon, rasp tweederde van de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  8. Voeg de helft van de rasp en 2 el citroensap toe aan de kruidenolie in de kom. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Haal de meiraap uit de oven.
  10. Pel de tenen knoflook.
  11. Doe de gebakken meiraap in de kom met kruidenolie. Meng de olie en raap door elkaar.
  12. Verdeel de meiraap over een schaal en verkruimel de feta erboven.
  13. Garneer met de rest van de dille en de rest van het citroensap.

 

Gevulde raapjes:

  1. Kook de raapjes gedurende 12 minuten in water. Laat even afkoelen, snij de kapjes eraf en hol ze uit. Hak het uitgehaalde raapjesvlees heel fijn.
  2. Snij de pancetta, de ui, de knoflook, de wortel en de prei in heel kleine blokjes (brunoise) en fruit ze aan in wat boter tot de groenten gaar zijn.
  3. Voeg het vlees van de raapjes toe, samen met de ricotta, de parmezaan, de salie en het losgeklopte ei. Meng alles goed, maar verwarm niet meer verder.
  4. Vul de raapjes met het mengsel en zet in een voorverwarmde oven van 200° C gedurende 12 minuten

https://www.solo.be/nl/recepten/gevulde-raapjes-suuuuuuuperlekker/

 

Bijgerecht gestoofde raapjes:

 1/2 ui, gesnipperd

– 40 gram boter of half boter/olie

–  10 meiknolletjes of raapjes ( kleur maakt niet uit)i

– Peper en zout

– rietsuiker, honing of perenstroop

Schil de knolletjes of raapjes met een dunschiller (Heel vers en klein is dit niet nodig). Gebruik het groen voor bijvoorbeeld een groentesoep of gebruik het samen met spinazie, zevenblad of zuring gestoofd.

Snij de knolletjes in plakjes van 1 centimeter dik. Eventueel kan men er ook nog verder reepjes van snijden. Gaar de plakjes of reepjes aan met wat water en weinig zout. Men kan naar eigen smaak wat tijm, lavas of marjolein meekoken. Maximaal 10 minuten stoven is ruim voldoende. Laat de groente uitlekken maar bewaar het kooknat. ( kooktijd afhankelijk van de tijd dat de raapjes bewaard zijn, vooral bij lage temperatuur kunnen ze vrij hard worden).

Bak de ui gesnipperd in de boter op een zacht vuur licht bruin. Voeg aan het eind wat kookvocht ( niet te veel) en wat suiker, honing of stroop erbij. Glazeer de ui licht. Voeg dan de voorgegaarde reepjes of plakjes van de meiknolletjes of raapjes erbij en bedek deze al stovend ook met een dun suiker laagje.

Als laatste voegt men peper en grof zout naar smaak toe.

Ideaal als groenteschotel bij lamsbout of ander lamsvlees. Maar bij vis of gebakken kaas passen deze groente ook erg goed.

 

Raapstelen

Raapstelen met champignons uit de oven

voor 4 personen

Benodigdheden:

  • ½ middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook (of bosknoflook), fijngehakt
  • 1 grote bos raapstelen
  • 1 bakje champignons
  • 1 ei
  • 2 eetlepels vers broodkruim (liever geen paneermeel)
  • boter
  • 2 eetlepels geraspte pittige kaas
  • 1,25 dl crème fraîche
  • Zout & peper

Bereiding:

  1. Zet de ui aan in boter.
  2. Voeg als de ui glazig is knoflook en champignons toe. Bak samen op hoog vuur goudbruin en maal er peper en zou over.
  3. Laat afkoelen.
  4. Meng de raapstelen met crème fraîche en ei tot een smeuïg mengsel.
  5. Voeg champignonmengsel toe en maak op smaak.
  6. Stort in een ingevette lage ovenschaal. Strijk alles glad en strooi er broodkruim over.
  7. Bestrooi met wat flintertjes boter en de geraspte kaas.
  8. Zet circa 45 minuten in een oven van 180 ºC tot het gerecht gestold is en de korst goudbruin is.

Serveer met rösti, goed brood of pasta.

 

Raapstelen met peultjes en sesam

  • 100 g peultjes
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • milde olie, zoals zonnebloemolie
  • 1 bos (300 gram) raapstelen, gesneden
  • 1 bosuitje, fijngesneden
  • 1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
  • 1,5 eetlepel sesamolie
  • paar druppels citroensap

Eventueel: paar druppels sojasaus (Kikkoman) of gembersiroop

Bereiding:

  1. Blancheer de peultjes.
  2. Fruit ondertussen de sjalot in olie.
  3. Voeg als de sjalot glazig is de raapstelen en het bosuitjes toe.
  4. Voeg na 2 minuten sesamzaad, sesamolie, citroensap en eventueel een paar druppels sojasaus of gembersiroop toe.
  5. Schud de peultjes erdoor en maak op smaak met peper en zout.

Serveersuggesties:

Met noedels of (wilde) rijst.

 

 

Rabarber

Rabarber crumble met sinaasappel
Ingrediënten
500 gram rabarber
1 zakje vanillesuiker
2x 75 gram suiker
2 eetlepel sinaasappelsap
Rasp van 1 sinaasappel
150 gram bloem
100 gram boter + boter om in te vetten
Materialen
4 souffle-/ovenschaaltjes
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Was de stengels rabarber onder de kraan. Snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Doe de rabarber samen met de sinaasappelrasp, sinaasappelsap, vanillesuiker en 75 gram suiker in een pan. Kook de rabarber 5 minuutjes op middelgroot vuur. Doe de andere 75 gram suiker en de bloem in een kom. Snijd de boter en meng het er doorheen. Wrijf met je handen door het deeg, totdat er allemaal kruimels ontstaan. Vet de schaaltjes in met boter en vul het tot ¾ met rabarber. Bestrooi met het kruimeldeeg en zet ongeveer een half uur in de oven.
Tips:
- De rabarber hoef je niet te schillen. Eventuele harde stukken kun je met een dunschiller verwijderen.
- Als variatie kun je ook een handje noten (walnoten, amandelen en/of pecannoten) door het kruimeldeeg doen.
- De beste tijd om rabarber te oogsten en te bereiden is van april tot en met juni. Bewaar de stengels maximaal vier dagen in - plastic folie in de koelkast.
bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/rabarber-crumble/

Tomatillo

 

 

Recept: Salsa verde

Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram tomatillo’s
500 gram vegetarisch gehakt
1 rode ui
2 knoflookteentjes
1 chilipeper
½ limoen het sap
1 bosje koriander
olijfolie, zout en peper

Bereiding
Was de tomatillo’s en snijd ze in kwarten. Snipper een rode ui en twee teentjes knoflook fijn. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snipper ook deze fijn. Verhit een beetje olijfolie in een pan, voeg het vegetarisch gehakt toe en zout en peper naar smaak. Roerbak het gehakt gedurende 5-8 minuten. Voeg de tomatillo’s, de rode ui, de knoflook en de chilipeper toe en laat het 20 minuten zachtjes pruttelen. Breng het op smaak met wat zout en laat afkoelen. Roer als laatste de fijngehakte koriander door het mengsel. Serveer als dipsaus bij tortillachips of als eenvoudige pastasaus.

Eet smakelijk!

Vergeten groente: Tomatillo

Venkel

Venkel-appelsalade

  • 1 of 2 zurige appels met schil, in ragfijne reepjes
  • 2 kleine venkelknollen, in de lengte in ragfijne reepjes
  • 2 a 3 eetlepels citroensap
  • 6 takjes peterselie, gerist en gehakt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • Olijfolie
  • 4 eetlepels (wal)notenolie, iets meer als de olie niet zo sterk is.

 

  1. Maak appel en venkel aan met de overige ingrediënten.
  2. Marineer een half uur of langer.

Serveersuggesties:

Als voorgerecht eventueel met grote croutons of met een ziltige, droge ham, zoals Ganda-ham, bij een kaasplankje of als garnituur bij vis.

Winterpostelein

Stamppot van Winterpostelein

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

300 gram winterpostelein
600 gram aardappelen
scheutje halfvolle melk
1 teentje knoflook
1 middelgrote ui
1 eetlepel mosterd
groentenbouillonpoeder naar smaak
40 gram Pittenmix (bijvoorbeeld pompoen- en pijnboompitten)
150 gram geraspte oude kaas

Hoe maak je het?


Was de winterpostelein. Kook de aardappels en stamp ze fijn met een stamper, voeg een scheutje halfvolle melk toe. Snijd de ui in kleine stukjes en bak totdat ze glazig worden. Voeg de knoflook toe en fruit de knoflook. Voeg hierna een eetlepel mosterd toe en breng op smaak met bouillonpoeder. Rooster de pittenmix in een pan en voeg dit toe aan het ui-knoflookmengsel. Doe het ui-knoflook-pittenmixmengsel door de puree en warm de puree even op. Voeg de winterpostelein toe en roer als laatste de geraspte kaas er doorheen.

Brond: https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/vergeten-groente-winterpostelein/