Prijzen abonnementen 2022

Het is weer tijd voor plannen maken; wat te zaaien en hoeveel…

De planning is om voor 50 abonnees te kweken naast de losse verkoop aan particulieren en restaurants.

Voor de abonnementen gaan we weer voor 30 weken leveren en hopelijk starten we begin mei, maar we houden een slag om de arm i.v.m. het weer. De exacte start wordt nog aan abonnees gestuurd als we daar zicht op hebben.

Elke week zitten er weer minimaal 5 verschillende groenten in en zal de kwantiteit in de lente wat minder zijn. Dit compenseren we echter met overvloed in de zomermaanden! Er zullen waarschijnlijk 2 keer een week geen groenten worden geleverd, zodat Bert en ik allebei een keer even weg kunnen (2 weken vrij met kerst blijkt niet genoeg om dit jarenlang vol te houden 😉

Er wordt een ook extra kas gekocht, waardoor we verwachten komend jaar veeeeel meer tomaten in de abonnementen te kunnen leveren, en ook verwachten we bv meer aardappels te kweken. Ook broccoli (die nu nog zonder zichtbare krop op het land staan) wordt hopelijk komend jaar wel regelmatig in de pakketten gedaan 🙂

Verder willen we in juni een dag organiseren met een rondleiding voor leden, de plannen en ontwikkelingen laten zien en proosten op een succesvol komend seizoen. En ook zal ik een facebook-groep aanmaken voor leden, waar we regelmatig recepten op delen passend bij groenten in het pakket, en waar je jou ervaringen en tips kan delen!

We hebben besloten voor een constructie met een minimumprijs voor 3 soorten pakketten. Deze prijzen zijn de bodem voor de producten, de kweektijd en kosten, oogst, wassen en sorteren.

Daar bovenop kan een ieder naar eigen inzicht besluiten tot een hogere bijdrage, gebaseerd op het eigen inkomen. (Zie voor onze motivatie van dit initiatief de blog hieronder die eerder is geplaatst).

Het komt neer op dat wanneer je boven modaal verdiend, of twee keer modaal (of misschien nog wel hoger) wij het zouden waarderen als je ons een hoger uurloon kan en wil betalen. Het klinkt misschien gek, en je bent natuurlijk vrij in je keus, maar we willen een ieder laten kennis maken met dit principe. En elke euro is mooi meegenomen 😉 je spreekt daarmee bijvoorbeeld ook je waardering uit voor de moeite die we nemen om de biodiversiteit te vergroten en de bodemherstellende manier van boeren in de praktijk laten zien.

Maar als je bijvoorbeeld een lager dan modaal inkomen hebt hoef je je niet schuldig te voelen als je alleen betaald wat wij minimaal vragen. (En we begrijpen dat het voor sommigen een groot bedrag is om in 1 of 2 keer te betalen, maar weet dat je dan wel 30 weken lang verse en écht gezonde groenten krijgt!)

De minimale prijzen voor komend jaar zijn vastgesteld op:

Abonnement klein = 11,50 per week (jaar = 345,-) (zelfde als klein 2021)
Abonnement middel = 17,- per week (jaar = 510,-) (zelfde als groot 2021)
Abonnement groot = 23,- per week (jaar = 690,-) (nieuw!)

Woon je in Vreeland, Nigtevecht, Utrecht Leidsche Rijn, Zuilen of in de buurt van de Croeselaan, en wil je in 2022 een abonnement, mail dan naar info@veldlof.nl:

• je volledige naam
• adres
• telefoonnummer
• welk afhaalpunt (tuin Vreeland, Utrecht Leidsche rijn, Zuilen of Croeselaan)
• of je klein, middel, of groot wil
• en voor welk bedrag

LET OP: omdat we plek hebben voor 50 abonnementen is je plek pas zeker als je een bevestigingsmail van ons hebt ontvangen. Wacht dus niet te lang met opgeven! Mocht het vol zijn kunnen je wel op een reservelijst/wachtlijst zetten, wie weet komt er een plekje vrij.

Hieronder volgt de blog die ik eerder als nieuwsbrief heb gestuurd, met de motivatie voor het ‘betalen naar inkomen’ voorstel, dus als je die al heb gelezen…

Hartelijke groeten van Bert en Marjolein
--

BLOG

Het blijkt dat mijn gêne voor het vragen van hogere prijzen (voor mijn handmatig gekweekte kakelverse gezonde lokale ecologische groenten) niet uniek is. Natuurlijk niet, elk gevoel wat ik heb wordt ergens wel herkend, maar het blijkt een breed voorkomend issue te zijn; Kleine kwekerijen met oogstaandelen of abonnementen/ pakketten kunnen vaak nauwelijks rondkomen en durven geen ‘eerlijke prijs’ te vragen voor het werk wat ze leveren, maar vergelijken zich (zoals ik me kan voorstellen net als ik) eerder met de bodemprijzen uit de supermarkt en worden onzeker van een gaatje of slakje in hun product, alsof het daarmee minder zou zijn en minder gewaardeerd mag worden.

‘fair trade’ blijkt niet alleen een probleem aan de andere kant van de wereld, en we betalen veel te weinig voor ons eten; hoe kan een pompoen die minimaal 3 maanden moet groeien voor minder dan een euro in de supermarkt liggen als je bedenkt dat er grond nodig is, zaad, water, en de arbeid van zaaien, oogsten, vervoer? En dat de supermarkt er dus ook aan verdient. Hoe dan???

Ik vond mijn abonnement prijzen van dit jaar van 10,- en 15,- euro aan de hoge kant, en na wat vergelijken is het gelukkig toch redelijk gemiddeld, sommigen zitten eronder maar dat is dan vaak wél zelfoogst (wat veel minder werk is voor de boer) en sommige tuinderijen zitten er boven. Het lastige van vergelijken met andere tuinen is, vind ik, dat je de hoeveelheid groenten niet goed kunt inschatten. En uiteindelijk komt het toch aan op gevoel, en dat vind ik eigenlijk niet erg, als mijn gevoel maar een beetje in de buurt komt van het minimum(uur)loon en niet ver daaronder!

Ok, niet kijken naar de prijs van een product in de winkel maar naar je eigen uurloon om de prijs te bepalen. Check.

Alleen hoe bereken je hoeveel tijd het kost een pakket groenten te kweken? Reken je de kosten van compost en zaden erbij, het zaaien natuurlijk, het oogsten, maar ook het wieden, water geven, wassen? En wat als dat efficiënter kan en de vele uren komen door mijn eigen bedrijfsvoering… en de oogst die mislukt omdat we het zo natuurvriendelijk mogelijk willen doen? en prijs je jezelf de markt niet uit als je dit eerlijk gaat doorberekenen? Accepteren je klanten dat? Zo wikken en wegen we, maar we moeten ergens op uitkomen waar ik én de klant tevreden mee kunnen zijn.

Toch?

Een mooi concept vind ik het betalen naar inkomen, met een minimum uitgangspunt. Dus bijvoorbeeld als minimum bereken ik dat een middel abonnement in totaal een uur werk heeft gekost (als dat natuurlijk al zo is, afhankelijk van het weer en wat er nodig is) en dat we uitgaan van het landelijk bepaalde minimum uurloon van 16,- voor een zzp-er. Een middel tas kost dan dus minimaal 16,-. Maar, en nu komt het; als je als klant eerlijk kijkt naar je eigen uurloon en naar wat je het waard vind dat je eten kost in verhouding met je eigen inkomen en hoe het voedsel tot stand is gekomen (met oog voor de natuur, lokaal, milieuvriendelijk, etc), kun je dan voorstellen dat je een hoger uurloon eerlijk vind? Het wordt op enkele plekken al zo gedaan, met positief resultaat.

Toch blijft het spannend zo een vraag neer te leggen. De vraag is of iemand het zal doen, maar door het zo uit te leggen hoop ik wel dat mensen bewuster en eerlijker gaan kijken naar wat ander werk en producten eigenlijk echt (zouden moeten) kosten. En ik ga er in zonder verwachtingen, dan heb jij de ruimte om ons positief te verassen 🙂