Oogst week 20: Veldboeket bloemen…

Afgelopen week zijn de eerste echte groentetassen verkocht!

Daarnaast waren de rabarber en Asperges erg populair 🙂

Ik wordt erg enthousiast van de mensen die langskomen en positief zijn over de aanpak en smaak van de groenten, en ik wou dat ik weer nieuwe oogst kon melden… maar er is even een dipje. De groenten die uit de kas kwamen (bietenblad, rucola, raapstelen en winterpostelein) groeien gewoon door… de rucola en raapstelen staan alleen maar meer in bloei, mooi maar niet lekker 😉 en het bietenblad wordt groter; wel te roerbakken bijvoorbeeld maar als sla niet meer zo lekker mals. De winterpostelein is nog wel fris en fruitig en prima te eten ondanks de bloei, dat maakt het zelfs nog wat leuker vind ik zelf, maar over de hele linie is er komende week dus even wat minder variëteit helaas. Dit zijn opstart/eerste jaar dingen, ik wil in de herfst dingen zaaien die dan klaar zijn in het voorjaar om ook dan afwisseling te kunnen bieden, maar zover is het dus nog niet…

In het vat zitten; de bieten die in de kas staan (ik haal een groot deel weg zodat ze ook echt kunnen groeien), meiraapjes die deze week worden uitgedund en hopelijk na de buien volgende week lekker zullen groeien, tuinboontjes staan flink in bloei dus ik hoop dat die ook een flinke spurt gaan maken binnenkort en komende dinsdag gaan er een boel krop-slaatjes de grond in, die groeien vaak redelijk snel dus die komen er ook binnenkort aan 🙂 en niet te vergeten; de knolvenkel groeit al lekker, die verwacht ik ook binnen enkele weken te kunnen aanbieden.

Wat er wel is zijn bloeiende groenbemesters; Facelia, koolzaad, Incarnaatklaver, grassoorten, calendula en de rucola en raapstelen natuurlijk 😉 Voor een bescheiden bedrag kun je zelf een bos bloemen komen plukken, en wat van deze heerlijke periode mee naar binnen nemen voor het volgende week de hele week zal regenen 😉 (zegt buienradar nu, maar de voorspelling wisselt met de dag). Ik kan ook een bos voor je plukken als je deze besteld.

Overzicht:

  • Asperges              500 gram       € 8,95
  • Rabarber              500 gram      € 4,45
  • Winterpostelein 300 gram      € 1,95
  • Bietenblad           300 gram      € 1,95
  • Veldbloemen bos  vanaf          € 4,95

Komende week zal er toch een stukje land worden gefreesd, er staat teveel onkruid om met de hand op tijd te verwijderen. Dit is een moeilijk besluit maar onder andere de tomatenplantjes groeien en willen echt snel de grond in… en het alternatief is dat het niet gaat lukken.

Verder ga ik nu eindelijk de geplande extra bloemen zaaien voor de bijen én boeketten (de bijen zijn erg blij met de facelia maar meer diversiteit is beter, en mooier), zaai ik basilicum, nieuw zeelandse spinazie en ga ik naast wieden, schoffelen, en uitdunnen aan het eind van de week wat biologische mest uitdelen aan de plantjes die dat nodig hebben.