Oogst week 19; meer van hetzelfde…

 

Afgelopen week heeft het (na voor mijn gevoel maanden) eindelijk geregend!!

Dat was echt welkom, de scheuren in de klei waren zo breed en diep dat hele gezinnen kevers langdurig van elkaar gescheiden waren. Het mooie van klei is dat er zelfs dan nog wel vocht in de bodem zit, in deze situatie op zo'n 10 cm diep. Het nadeel is dan weer dat je de onbedekte grond nauwelijks meer kunt bewerken zo hard.

Er zijn de afgelopen week nog wat bedden klaargemaakt, maar daar moet komende week wel flink aan worden doorgewerkt, een aantal dingen kunnen alleen nog deze week gezaaid worden en over een paar weken gaan vele plantjes de volle grond in, zoals de vele soorten tomaten, tomatillos, koolsoorten, knolselderij en knolvenkel (allen voorgezaaid in de kas), maar eerst moeten nog meer peultjes, sugar snaps en erwten worden geplant.

Ook zijn vorige week vele vruchtgewassen voorgezaaid zoals courgette, gekke komkommers, pompoenen en meloenen (wellicht wat laat maar ja, je doet wat je kan 😉 en is het nodige verspeent en opgepot.

De asperges groeien nu een stuk sneller, en ook de rabarber kan het aan om in grotere volumes geoogst te worden 🙂

In de kas zijn de raapstelen echt vol in bloei, gelukkig heeft dat op de smaak niet veel effect en ik kan de bladeren wel oogsten, maar eerlijk gezegd is dat veeeel meer werk dan de hele plant in bosjes verkopen. Helaas kan dát echt niet meer, de planten zijn enorm en de bloemstengel is een maaltijd op zich qua massa.

Het bietenblad smaakt nog erg goed, al zijn de bladeren nu wel echt flink aan het groeien, en de rucola heeft hetzelfde probleem als de raapstelen, er komt mooi een bloemstengel in ("jeuj..."). De winterpostelein staat er dan weer prachtig bij, wat is het toch een mooi plantje, milde smaak maar wel gezond! een sla-mix is daarom denk ik de beste keus.

Nieuwe soorten groenten heb ik helaas nog niet; wat in de grond zit groeit gestaag, en week 20 heb ik verschillende slaplantjes besteld die dan meteen de grond ingaan, maar qua oogst zullen we nog even geduld moeten hebben... oja, er staan nog peuter-preitjes van vorig jaar, nog niet helemaal volgroeid, maar dat hoeft voor de smaak niet uit te maken 🙂

Hier het overzicht, 

  • Asperges premium €8,95 voor 500 gram
  • Asperges voor soep €4,95 voor 500 gram
  • Bietenblad €1,95 voor 150 gram
  • Rabarber €4,45 voor 500 gram
  • Raapstelen €1,95 voor 350 gram
  • Rucola €1,95 voor 150 gram
  • Winterpostelein €1,95 voor 150 gram

(de prijzen kunnen fluctueren, dit is op basis van bewerkelijkheid en bijvoorbeeld bovengenoemde ontwikkelingen van gewassen)

In de groentetas zit komende week;

Grote tas van €15,00: 500 gram Asperges, 250 gram Slamix, 500 gram Rabarber, 350 gram raapstelen en 250 gram peuterprei 🙂

(losse groenten waarde €19,30)

Kleine tas van €10,00: 300 gram Asperges, 250 gram Slamix, 250 gram Rabarber, 350 gram raapstelen en 250 gram peuterprei 🙂

(losse groenten waarde €13,50)

Mail me als je wil bestellen, of kom langs. Voorlopig ben ik woensdagen en vrijdagen sowieso open, en op andere dagen als ik aanwezig ben (check dat op de facebookpagina of door langs te komen (het bord aan de weg zegt genoeg ;).