Nieuws & Oogst week 43

Hoihoi!

Ik wordt steeds makkelijker in dit wekelijkse bericht voor me uit schuiven... gelukkig is de vrijdag dat ik open ben een goede stok achter de deur om het in ieder geval ( ๐Ÿ˜‰ ) donderdag avond te doen, al is dat wel al ver in week 43, belachelijk toch ๐Ÿ˜‰ Dit betekent overigens niet dat ik het niet leuk vind om te schijven! Je moet er alleen even voor gaan zitten en daar neem ik niet altijd de tijd voor.

Er is weer leuk nieuws; Veldlof gaat leveren aan VOKO, een collectief van leden die samen gaan voor lokaal gezond duurzaam eten. Dan kan ik dus mijn producten aan een breder publiek laten zien, zonder zelf dat netwerk te hoeven hebben ๐Ÿ™‚ super leuk!

Ook ben ik voornemens om in de webshop meer losse producten te zetten, zodat je weet wat er is รฉn je vast kan bestellen, de thee gaat bijvoorbeeld hard en als je de nieuwe smaak (venkel, verveine, munt, hop en melisse) graag wil proberen kan het handig zijn alvast te bestellen ๐Ÿ™‚ als je m'n nummer hebt kun je natuurlijk ook even een appje sturen ๐Ÿ˜‰

 

 

Ik ben nog steeds bezig met de paden 'vullen' met houtsnippers, een zeer bevredigende taak omdat het er zo netjes en ordelijk uit komt te zien. Wel moet in veel paden eerst een weg worden gebaand door het onkruid met een macheteย  (ach die heb ik wel maar gebruik ik natuurlijk niet, ik gebruik een relatief klein mes, anders snij ik steeds vooral mezelf ๐Ÿ˜‰ )

Mijn hoop is dat de aanhouder wint en mulchen (bodem met plantenmateriaal bedekken) helpt. Nu lijkt het alsof je bezig blijft, maar het zou steeds makkelijker moeten worden en steeds minder uiteindelijk... Als ik op tijd ben (vรณรณr dingen uitbloeien en zaad maken) maar door een laag materiaal kan onkruid ook minder goed kiemen. ร‰n de bodem wordt er beter van! Dus trek je onkruid er uiteindelijk ook makkelijker uit, alsof het een luchtige verende bosgrond is (utopie maar dromen mag toch ๐Ÿ™‚

Ook is er knoflook gepoot, minder dan dit jaar (ik had van mijn voorganger in januari veel knoflook gekregen) en nu maar een schamel bodempje van een kratje... dus maar 1 bed ipv 3... Wel heb ik nog wat knoflook zonder tenen... Benieuwd of die gewoon verder groeien als ik ze nu poot... Of beter in de lente... Ik zoek het uit, als ze niet eerder verkocht worden ๐Ÿ˜‰

Tot slot is de prei die op de grond is afgesneden alweer 20 cm gegroeid ๐Ÿ™‚ In een enkele zag ik een nieuwe (of overlevende) larve aan de slag, die wรฉรฉr afgesneden en nu afwachten met een insectennet erover. De abonnees zullen prei krijgen! (hoeveel en hoevaak laat ik me nog niet over uit ) Wat me wel opviel is dat andere prei in een ander bed overwoekert door onkruid: a) veel kleiner is en veel dunner, maar ook dat er (b)ย  in GEENย  ENKELE larven zitten, ze kunnen ze niet vinden blijkbaar. Interessant zo dingen leren in de praktijk. Boeken zijn ook fijn hoor, maar niks zo leuk als iets zelf ontdekken ๐Ÿ™‚

 

Dan rest mij nog de oogst van deze week;

in willekeurige volgorde ๐Ÿ˜‰

 • Knolselderij
 • Raapsteeltjes
 • Courgette
 • Pompoen buttercup en delicata
 • Patisson blanc
 • Rode ui
 • Rode biet
 • Snijbiet
 • NZ Spinazie
 • Winterpostelein
 • Knoflook zonder tenen
 • Eetbare bloemen (kom langs of mail me info@veldlof.nl)
 • Thee van Hop, munt, venkel, verveine en citroenmelisse
 • Sap van appels, troebel, lichtzoetzuur, na openen 3 maanden houdbaar (5 liter, ja das veel ๐Ÿ˜‰
 • tomatillo chutney
 • Jalapeno's vers en in zuur
 • de laatste bietjes in zuur
 • Jammm van Rabarber

Hopelijk tot morgen of anders volgende week!

Alvast fijn weekend

groetjes Marjolein