Nieuwsoogstteelt

Nieuws & Oogst week 42

Hoi !

Leuk dat je (weer) meeleest met mijn verslag van het eerste jaar Veldlof in Vreeland πŸ™‚

Nu de natuur vertraagd, zich steeds meer terugtrekt, zaden rijpen (en wegrotten door alle regenΒ  grrr) merk ik heel sterk dat ook ik mij wil terugtrekken, op de bank met een wijntje of thee, koekje erbij dikke sokken en een suf programma. En soms zou ik willen dat het al winter is, zodat ik even niet in de tuin kan werken (hoewel er echt ALTIJD wat te doen is haha).

Maar aan de andere kant knaagt een nieuwe manier van werken; je gaat me voor gek verklaren maar 'hear me out' : schijnbare chaos πŸ˜€ moestuinieren waarbij de kracht van de natuur (alles door elkaar) wordt toegepast. helaas niet door gewoon overal zaad neer te smijten, maar door een plan met in elk bed vanalles door elkaar wat elkaar niet in de weg staat. Dit zou het allemaal uiteindelijk makkelijker maken omdat natuurlijke vijanden het veel moeilijker vinden hun voorkeurs eten te vinden, en doordat de grond volledig bedekt wordt met bv plantenresten.

Om dit 'even' in te voeren, over te schakelen, heb ik de hele winter nodig, maar Marjolein wil altijd sneller... iets wat de natuur me nog af moet leren, maar wat niet in één seizoen gelukt is πŸ˜‰ dus gelukkig kan ik wel de gemaakte structuur van vaste bedden behouden en de paden voorzien van houtsnippers, hierdoor groeit daar in ieder geval ff geen onkruid meer, en voeg je meteen organisch materiaal aan de bodem toe, waardoor de dikke vette klei steeds meer gaat veranderen in mooie losse grond waar je wΓ©l een wortel uittrek zonder spitvork zegmaar, en waar geen vijver op ontstaat bij wat meer regen πŸ˜‰

 

Wat ik trouwens heel moeilijk te verkroppen vind is dat ze jaarlijks de sloten scheppen, lekker alle riet, andere begroeiing en vele leven eruit slopen en op de rand dumpen... Natuurlijk moeten de sloten niet dichtslibben, maar als je toch ziet (van dichtbij, daarvoor moet je echt van je trekker af πŸ˜‰ ) hoeveel beesjes er in en oom het water leven, en hoeveel daarvan kapot worden gemaakt... dan wens je toch een andere manier of een ander moment of iets?!

Om er nog een schepje ongemak bij op te gooien had de beste man door het riet mijn aanzuigstuk van de pomp niet gezien.... lag die ineens op de kant. zucht. Ik wist nergens van en gelukkig wordt het geregeld dat ie wordt gemaakt... maar dat is nog niet zo makkelijk, al lijkt het wel zo... lekken dat ding! steeds weer, hoe strak ook de slang werd aangedraaid. gelukkig heb ik alleen in de kas water nodig en zelfs daar valt het mee met deze temperaturen πŸ™‚

Vanmorgen even langsgeweest bij de WilligenΒ  (webshop )

Zij willen wel afhaalpunt zijn op zaterdagen voor bestelde groententassen! Dus wilde je wel groententas bestellen, maar kon je niet doordeweeks op vrijdag langskomen, dan kun je vanaf volgende week bij je bestelling aangeven dat je deze bij de Willigen wil ophalen op zaterdag πŸ™‚ Ook staan daar potjes Jammm, niet toevallig heerlijk bij kaas, die zij dan weer zelf maken πŸ™‚

 

 

ook ben ik nog zijdelings bezig met de aanleg van de kruidentuin, lijkt nu nog niks en ver uit elkaar, maar de kruiden die ik het voorjaar had geplant stonden veeeel te dicht bij elkaar πŸ™‚ dussss nu wat ruimere opzet.

En tot slot, de oogst van deze week (morgen)

  • verse knapperige raapsteeltjes,
  • boerenkool (wordt ter plekke geplukt zodat niks onnodig wordt geoogst)
  • rode ui
  • knoflook,
  • courgette,
  • patisson blanc
  • pompoen
  • knolselderij (heerlijk gebakken in blokjes)
  • pastinaak (oogst ter plekke)
  • snijbiet
  • nieuw zeelandse spinazie
  • rode biet (nog kijken hoeveel er groot genoeg zijn...)
  • paprika
  • Jalapeno pepers
  • een enkele komkommer
  • tomatillo
  • kropsla
  • natuurlijk ook Jammm van Rabarber, en wat groenten van eerder in het jaar op zuur gezet
  • en appelsap, 5 liter, WAAAT?! jaaa, maar wel een jaar houdbaar en na openen nog 3 maanden houdbaar... dus heerlijk steeds een glaasje tappen, lekker puur, niet te zoet, tot nu toe vind iedereen hem heerlijk πŸ™‚ en er is een pak open dus je kan ff proeven eerst πŸ˜‰

Wellicht tot morgen, of bestel een tas op de site πŸ™‚

(bestellingen na 22:00 donderdagavond zie ik te laat voor levering de dag erna, dan staat de tas de week erop klaar)