Nieuws

Nieuws & Oogst week 35

Hoi! leuk dat je (weer) leest wat er in de tuin speelt, en in mijn hoofd rondspookt 😉

Maandag heb ik er, na de eerste oogst van die week van veel te grote courgettes (die kun je zién groeien), de brui aan gegeven. Ik heb namelijk al even last van een opspelende oude knie-blessure. Als knielen en hurken ineens niet meer prettig is... dan gebruik je meer je rug, krom staan, met weer eigen risico's... rustiger aan doen was dus de enige mogelijkheid. Dus maar even wat anders doen, in dit geval met mijn moeder in de uitverkoop op jacht gegaan naar korte broeken. De rest van de week rustig aan verder lekker gewerkt, veel geoogst en wat distels en brandnetel verwijderd. Onkruid.

Wanneer is iets onkruid? dat is per persoon verschillend; voor de een is het alles wat ze niet zelf hebben gezaaid of geplant,voor mij is het beperkt tot dat wat voldoet aan 2 van de volgende 3 voorwaarden:

  1. het moet zich enorm verspreiden als je niet oppast (via zaden & wortels bv),
  2. het moet lastig te verwijderen zijn (door vertakkingen van wortels, enorme kluiten of hele diepe wortels die weer verder groeien als je niet alles eruit krijgt)
  3. het moet vervelend zijn door stekels of brandharen.

Als het aan 2 van de drie voldoet ben je als kruid de pineut. Dat zijn in de tuin bij mij echter niet veel gewassen;

  • Brandnetel voldoet aan alle drie maar is ook heel nuttig dus mag blijven aan de rand van de composthoop, maar ik kortwiek hem wel als hij bloeit zodat niet het hele veld ineens vol staat.
  • Distels zijn goed voor vlinders en andere insecten maar paarse is wel zo vervelend, met bijna naald-achtige stekels, enorm veel zaad en diepe penwortels, dat dit niet opweegt en hij moet verdwijnen. ik maak hem echt onklaar; bloemknoppen eraf, wortel eraf, zodat de plant niet nog stiekem in zijn laatste adem de bloemen kan laten bloeien en alsnog voor nakomelingen zorgen...
  • kweekgras is lastig te verwijderen en verspreid zich genadeloos overal doorheen, maar voldoet niet aan nr 3
  • winde, lijkt best mooi en onschuldig, malse blaadjes, leuke toeter bloem, maar deze plant is bijna niet uit de grond te krijgen, wat er blijft zitten groeit onverminderd door en klimt in andere planten die daardoor doorhangen en het moeilijk krijgen. Zevenblad en kleefkruid vallen hier voor mij ook onder, de eerste door de wortels, de tweede door de explosieve groei en vervelende kleefbolletjes, superleuk als kind weet ik nog... maar nu zie ik bij elk bolletje aan m'n broek of handschoen een potentiële nieuwe brandhaard van overwoeker-groen...
  • en tot slot zuring. Op zich niks mis mee, maar kan uitgroeien tot een plant die rustig een m2 beslaat, en eenmaal uitgezaaid kan 1 plant nakomelingen verzorgen die makkelijk 25 m2 bedekken. en allemaal moeilijk te verwijderen diepe wortels die gewoon terug groeien als een stukkie blijft zitten. snel de bloeiende aren verwijderen dus en op een rustig moment uitgraven.

Verder is alles welkom tot op zekere hoogte, Melde en aanverwante ganzevoet planten worden erg groot en zijn slecht uit te trekken, en maken enorm veel zaad... voor nog jaren wied plezier... net als perzikkruid. maar voor sommigen is ook bv duizendblad onkruid, omdat het ook in het wild staat... maar je kan er thee van zetten en het is een mooie plant als hij de kans krijgt 🙂 ook klaver is te gek, en klaverzuring mijn favoriet, lekker zuur 🙂 en met alle wilde kruiden die opkomen: ze zorgen voor:

  • biodiversiteit, alleen al door te bestaan natuurlijk, maar ook doordat ze inheemse insecten en dieren aantrekken
  • gezonde bodem, een bodem zonder bodembedekking is kwetsbaar, snel droog en neemt slecht water op, leven in de bodem door plantenwortels geeft ruimte aan goede bacteriën en schimmels die op hun beurt de bodem in conditie en in balans houden. Je wil wél dat de geplante planten de kans krijgen dus het is wel belangrijk het ongeplande kruid in bedwang te houden; laat lage soorten staan en kortwiek hogere planten, dit geeft meteen nog een voordeel; stevend plantmateriaal, de een z'n dood is de ander z'n brood, ook dit trekt veel leven en goede bacteriën en schimmels. snij de onkruiden ipv ze eruit te trekken en leg het op de kale grond, hou dit vol want de planten groeien gewoon weer aan natuurlijk, maar uiteindelijk krijg je een tuin in harmonie met wat jij er mee wil! (dat is het idee.... nu nog de weerbarstige uitvoering waar ik op sommige plekken niet eens boven het onkruid uitkom, nou ben ik wel klein, maar het zegt toch wel wat 😉

Hieronder een vóór en ná van hetzelfde stukje grond, prachtig leeg gemaakt in februari, ingezaaid, en onkruid regelmatig gesneden... maar ook laten gaan, na de oogst nam moeder natuur het weer een beetje over... de paden liggen er nog, maar ik ben er niet de baas... dat komt volgend voorjaar weer 😉 eind van de herfst leg ik hier doek over zodat het groen sterft en de bacteriën en wormen de boel kunnen klaarmaken voor volgend seizoen. Met een beetje goeie planning hoef ik niet meer zo veel te doen 😉 op DIT stukje dan, er is nog genoeg te cultiveren...

 

 

Nou na deze uitweiding weer verder met de week;

Dinsdag heeft een derde restaurant voor het eerst groenten besteld en afgehaald, en "gewoon" wéér één met een ster! Het is toch niet te geloven, al moet ik zeggen dat het pas telt als ze terugkomen... dat geldt trouwens voor alle klanten; leuk als je langskomt... leuker als je terugkomt 🙂 dan beviel het waarschijnlijk 😉

Vrijdag bij de tassen afhaal in Utrecht extra courgette aangeboden voor wie wilde, Komende week zal er weer veel courgette zijn ben ik bang 😉

Wist je dat je courgette prima in blokjes rauw kunt invriezen? ik namelijk niet tot is deze week wanhopig keek naar de enorme aantallen en maar ging zoeken naar bewaar tips (mocht je de overdaad aan courgette in deze maand snel beu zijn) of maak er soep van en vries die in porties in, voor als je geen zin hebt om te koken, lekker met iets zouts erop (vega) spekjes/gebakken uitjes, en iets romigs erdoor  (kokos) room. Gevulde courgette is mijn favoriet, in de lengte halveren, zaad deel uithollen, vega gehakt erin met knoflook, en dan toch echte kaas erover. Ik eet zo min mogelijk dierlijke producten; geen vlees, geen vis, geen yoghurt of kwark, maar kaas is op sommig plekken nog onmisbaar... (wel alléén biologische; *waarschuwing, potentieel onprettige tekst volgt....* als ik zie hoe de dames in de wei naast mij zielloos sjokken, met uiers waardoor ze bijna niet kunnen lopen, terwijl hun jonkies in eenzaamheid uit een speen in de muur te drinken krijgen, terwijl het grasland flink is bemest zodat er alleen nog gras groeit, de Kieviet schouderophalend niet in acht wordt genomen terwijl ze heen en weer crossen met de trekker... kan ik niet aan meewerken, mooie is dat je er dus wel zelf wat aan kunt doen; bewust kiezen, alternatieven uitproberen en berusten dat je niet elke dag altijd alles hoeft te kunnen verorberen wat je maar te binnen schiet; eet je elke dag taart? Is toch ook niet nodig 🙂 wat ik laatst bedacht is dat het er niet in zit dat we allemaal voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, maar dat we überhaupt allemaal op de eerste rij willen zitten... zo veel ruimte is er niet op de eerste rij, en het uitzicht op de achterste rij is veel beter, de akoestiek in het midden uitstekend en de nooduitgang dichterbij het gangpad... kies wat bewuster)

Dusssss Courgette... Ik heb ook ronde! in het kader van gewoon is maar gewoon, en patisson blanc, lijkt een witte platte pompoen, maar is stiekem gewoon courgette, allebei mooi om te vullen, presenteert ook leuk 🙂

Verder heb ik rode ui geoogst, het werd te nat, het loof ging hangen en dan moeten ze eruit ongeacht de maat, gelukkig zijn er al velen prima maatjes en liggen ze nu lekker te drogen.

De tomaten kleuren ook gestaag, elke dat de bovenste van een tros ongeveer, ondanks de aardappelziekte zijn er gelukkig nog veel over, maar in de kas staan ze er vrolijker bij dan buiten, had ik al verteld dat ik volgend jaar geen buiten tomaten meer doe 😉

de komkommers blijven verassen, eerst nog te klein, dan ineens te groot, maar als je de pitten eruit schraapt zoals bij een meloen, dan zijn ze nog erg lekker, ik eet ze nu zelfs als meloen, in parten, zaden eruit en afhappen, de schil is nl best stevig... tja je probeert wat soorten uit. de citroenkomkommer is wel erg schattig, maar alleen heeeeel klein nog weinig zaden, maar wel leuk, en het oog wil ook wat 😉

oja en de eerste appels zijn geplukt!

 

 

de Oogst voor komende week is dus:

Courgette, gewone, kleine, grote, ronde en patisson blanc, tomaten, kleine grote, groene zebra, nog wat onbekende kleurtjes, Tomatillo, aubergines, klein, Rode ui, knoflook zonder tenen, komkommer, rode paprika, Jalapeno pepers, rode kool, wortelpeterselie, verschillende kleuren wortels, snijbiet, chioggia biet (die met roze en witte ringen, heerlijk als salade met geitenkaas en noten en een zoet zure dressing),

en kom bloemen plukken!

In de tas van 10,- en 15,- zit een selectie van bovenstaande groenten,