Nieuws & Oogst week 34

Als zelf uitgeroepen avondmens had ik het een aantal jaren geleden niet kunnen denken dat ik nu zonder moeite om 4:00 uur naast m’n bed zou staan, om in het donker op m’n balkon een kopje koffie te drinken en vervolgens de hele ochtend fysiek te werken. Ik was toch een denker? Een analist…? Blijkbaar heb ik het piekeren en uitdenken verruild voor gewoon proberen en kijken wat er gebeurd 🙂

Wat een verademing.

Uiteraard heb ik ook mijn mindere dagen; niet vooruit te branden (ongeacht de hitte) of bij het minste geringste geïrriteerd en chagrijnig. Maar meestal ben ik blij, met de vrijheid, de ruimte en het grote experiment gevuld met een boel mini experimentjes die de tuin is, spelender-wijs uitvogelen wat werkt, wat me ligt en wat haalbaar is.

En natuurlijk hebben sommige mensen ‘lekker’ gelijk gekregen, die al dingen riepen als “doe dat nou niet, dan krijg je geheid aardappelziekte in de tomaten...” Maar nu heb ik het ervaren; wat het is, hoe het werkt en dan blijft het gewoon echt beter hangen 😉 en ondanks de misère zie ik nu wel welke tomaten lekkerder, makkelijker en sneller zijn. Én hóe snotterig besmette aardappels worden, gatver!

Weer wat geleerd.

Afgelopen week was ongekend, belachelijk zelfs. Maar nu is het alweer voorbij en heeft een aardig bui de ergste droogte verholpen, al weet ik niet hoe diep die droogte gaat… de regen heeft de eerste 5 a 10 cm wel gevoed, maar dieper heb ik nog niet gekeken. De planten staan er overigens goed bij, dus het zal wel goed zijn, toch? Het bewerken is soms een bitch, maar de vette klei houdt wel goed vocht vast 🙂

Wat heb ik nog meer gedaan?

  • Jalapeños in zuur, bescheiden 5 potjes, maar er volgen er meer,
  • Courgette in zoetzuur… of dat smaakt valt te bezien maar je moet wat met die overdaad van oogst
  • Zaden van bloemen gezeefd, hels karwei maar wel erg leuk om straks een regenboog aan bloemzaden aan te kunnen bieden, waaronder die paarse klaproos die zo populair was!
  • Nieuwe lading kruide geoogst om te drogen voor de thee, de kamille is echter op… dus de rustgevende versie wordt voorlopig niet aangevuld, een nieuw mengsel is wel in de maak...
  • Elke middag siësta, noodzakelijk, op de koelste plek in huis, half dommelend; heerlijk.

De muizen worden wel een echt probleem nu, ze eten van alles wat, hapje aubergine hier, tomaat daar. En niet één helemaal opeten hè, nee hó maar, overal een paar hapjes uit. Behalve bij het uithollen van 2 op de drie chioggia bieten, ook daar af en toe een hapje maar ook zeker het vakkundig wegwerken van bijna de hele biet (wel knap van de biet trouwens dat je het aan het loof niet ziet)

Dus nu mijn dubio; ben ik onderdeel van de natuur in de tuin … en is dus het uitschakelen van mijn concurrenten natuurlijk… of als hoeder van een mini systeempje een zwaktebod? Er zijn roofvogels, maar door de dichte begroeiing hebben de muizen veel beschutting, en ze knagen ‘s nachts, en uilen zijn er niet. Zucht. Gelukkig is dit het eerste jaar. Maar als iemand beetje diervriendelijke tips heeft…. Welkom!

 

Wat is er ( wél ) te oogsten deze week:

Rode kool, Spitskool, Chioggia bieten, snijbiet, nieuw zeelandse spinazie, wortelpeterselie, 3 kleuren wortel-mix, courgettes, tomaten, kleine komkommers, een enkele rode paprika, kleine aubergines, patisson blanc, tomatillos, rode ui, knoflook zonder tenen, rode bosui, Thaise basilicum, gedroogde thee mix opwekkend of rustgevend, en APPELS!!