Afgelopen week (31) op de tuin

Het is alweer augustus!

De afgelopen week was er een van wisselend weer, van best fris op maandag tot gloeiend heet op vrijdag. Lekker gewerkt, terwijl de meeste anderen op de locatie vakantie hadden. Door de afwisseling van een buitje en flink wat zon, zijn veel groenten lekker aan het groeien en produceren, kwestie voor mij om onkruid de baas te blijven en beetje bij te mesten af en toe, of zeewier-kalk te geven (zit magnesium in wat goed is voor de vruchtontwikkeling, en waardoor bladeren mooi donkergroen worden).

Ook heb ik gedroogde kruiden van hun steeltjes ontdaan en gemengd in twee, volgens mij, top kruiden-thee-mixen. Één voor een vliegende start; met Salie, Hyssop & kleine pimpernel (van Salie krijg je energie, hyssop geeft lucht & kleine pimpernel is positief voor de geest) en één om te ontspannen; met Munt, Kamille & Citroenmelisse (Munt kalmeert de spijsvertering, Kamille heeft een rustgevend effect & Citroenmelisse werkt ook ontspannend). Wat is het gaaf; om plantjes te zien groeien, te verzorgen en te zien bloeien, ze vervolgens te oogsten, drogen & een combinatie samen te stellen, een etiket te ontwerpen en tot slot het eindresultaat te zien en er helemaal blij mee te zijn!

 

Verder zijn er snippers gestort op de plek bij de parkeerplaatsen; om het gras weg te krijgen zonder het bodemleven te verstoren. Daarvoor gebruik ik een techniek van mulchen met een dikke laag snippers op een laag karton. Het gras eronder sterft af door gebrek aan zonlicht, en als het weg is plant ik daar tussen de laag (voedingsrijke langzaam verterende compost) snippers kruiden. Het wordt een flinke kruidentuin, om veel meer kruidenthee te kunnen drogen, en bijvoorbeeld Italiaanse kruidenmix te maken 🙂

Donderdag nog 'even snel' geoogst voor de Nederlanden, wat blijft het tof dat een restaurant met een Michelin ster lovend is over mijn groenten!

Vrijdag heb ik een deel van de tomaten die buiten staan 'ingepakt' zodat directe zon er minder hard op brand, maar de warmte er juist wat blijft hangen. Ik ben benieuwd hoe ze er komende week bij staan.

 

 

In de middag is een fotograaf (Maarten Albrecht/MGA Photography) langs geweest om een foto te maken voor bij het stukje over Vreeland, waarbij het ook even over mijn tuin gaat 🙂 Zelf fotografeer ik ook regelmatig, maar vóór de lens staan vind ik helemáál niet prettig. Gelukkig kon Maarten mij goed coachen en heeft hij volgens mij een paar hele leuke foto's gemaakt. Nog even afwachten, en als het kan zal ik er hier ook een paar voor je op de website zetten. Ben je geïnteresseerd in zijn werk/stijl of op zoek naar een goeie fotograaf, kijk even op zijn website.

vrijdag later in de middag heb ik nog even een duik genomen (langzaam van het trapje, 'iek' wat lijkt dat koud in het begin!) en kwam ik erachter dat er veel kleine visjes zijn die als je stil genoeg bent..... aan je knabbelen! Wiebelde een beetje tussen het gevoel "wat leuk is dit" en "nu moet het stoppen!" na een kwartiertje nog even opdrogen in de zon en toe ik terug liep om de auto in te laden met groentetassen... had ik het alweer warm 😉

Morgen een bericht over de oogst...

maar wat ik al kan zeggen is dat de rode kool al heeeeel groot is... (lees ik online dat aangesneden rode kool maar een dag houdbaar is, terwijl een hele wel 2 maanden goed kan blijven.... daar gaat mijn idee van het verkopen van halve kolen 🙁 dus morgen snel oogsten voor ze echt niet meer te tillen zijn....(hopelijk kun jij ze nog goed verwerken; in rauwkost, hypergezonde drankjes, of hou je van inmaken met appeltjes 🙂 oja, ik ben zelf ook zuurkool aan het fermenteren... voor het eerst... als het lukt hoor je hierover mee binnenkort 😉