Natuurrijke tuinen

 

Iedereen met een beetje buitenruimte kan een verschil maken in de leefbaarheid van vlinders, wilde bijen, andere insecten, vogels etc.

Maar hoe doe je dat zodat deze dieren er optimaal van profiteren en jij ook nog een mooie fijne buiten plek hebt waar je van kunt genieten?

Door een tuinontwerper in te huren die is gespecialiseerd in precies deze aspecten (ecologie, bodem, inheemse beplanting, biodiversiteit, klimaat) om een ontwerp te maken wat past bij jou situatie (grondsoort, voorkomende soorten in de regio, inheemse planten, licht en of schaduw, wensen en gebruik van de tuin). Hierbij hou ik uiteraard óók rekening met de uitstraling van de tuin, de tuin is er tenslotte ook voor de mens. De natuur en de beleving van de natuur gaan in mijn  ontwerpen hand in hand.

Neem contact op voor een kennismakingsgesprek waarbij we samen kijken of dat wat ik kan betekenen past bij jou wensen. Na dit gesprek kan ik op verzoek een offerte maken voor een ontwerp op maat. Vervolgens kom ik nog een keer langs, onderzoek ik de bodem (ph, samenstelling, kwaliteit), en meet ik de tuin met de hand in. Tussendoor hebben we indien nodig nog contact over jou wensen en ga ik aan de slag achter mijn tablet en tekentafel.

Een of enkele schetsontwerpen leg ik voor om te zien of we op één lijn zitten en na eventuele aanpassingen werk ik het ontwerp uit tot een definitieve tekening met beplantingsplan.

De kosten voor een ontwerp lopen tussen ontwerpers vaak sterk uiteen. Dit hangt vaak samen met het verdienmodel, de ervaring van de ontwerper en de complexiteit van het ontwerp. Omdat ik niet rust tot ikzelf én mijn klant volledig achter het ontwerp staan, en het vaak gaat om een complex  beplantingsplan (waarbij rekening wordt gehouden met een veelvoud aan eigenschappen en voorkeuren van de planten), gaan er nogal wat uren in zitten.

Om je een indicatie te geven van de kosten staat hier een overzicht van maximale prijs voor tuinen van verschillende formaten.

Afmeting tuin maximale prijs tuinontwerp maximale prijs beplantingsplan
0 – 100 m2 € 500 € 495
100 - 250 m2 € 750 € 695
250 – 500 m2 € 1000 € 795
500 – 1000 m2 € 1500 € 895

Bij grotere tuinen hanteer ik 1,5 per m2 voor het ontwerp en 0,80 per m2 voor de beplanting.

In overleg kunnen we het ook hebben over de uitvoering, en of u dit zelf regelt of dat dit door mij wordt gecoördineerd in samenwerking met een hoveniersbedrijf. De beplanting kan ik biologisch gekweekt inkopen en aanplanten, ook samen met u. Mijn uurtarief is 50,- inclusief btw.

Ook in het onderhoud van de tuin kan ik voorzien, in overleg bepalen we een frequentie van bezoek op basis van de tuin, het geschatte onderhoud en de wensen hieromtrent. Dit kan in overleg ook bijvoorbeeld samen worden gedaan, zo krijg je meer feeling voor het onderhoud en meer binding met je tuin.

 

Veldlof is lid van vakgroep Wilde weelde

 

Wie is Marjolein

Hoewel ik niet wist dat ik groene vingers had tot ik 10 jaar geleden zelf een tuin kreeg en voorzichtig begon hebben mijn beide ouders altijd een enorme liefde voor tuinieren gehad. Pas toen ik ontdekte hoeveel mooie planten in het wild voorkomen en welke rol deze planten hebben voor al het levende gespuis in de natuur werd ik grenzeloos enthousiast voor planten, tuinieren en creëren van een fijne plek voor mens én natuur.

Na 4 jaar ervaring in het aanleggen en exploiteren van onder andere een grote groentetuin op een halve hectare in Vreeland, heb ik besloten dat ik mij volledig ga toeleggen op mijn daar verder ontwikkelde talent om van een een stuk braakliggende grond een paradijs te maken met een enorme biodiversiteit en balans in (micro)organismen, insecten, vogels en dieren. Groenten kweken was leuk en uitdagend, maar mij verdiepen in inheemse, al dan niet eetbare, plantjes en het verbeteren van leefomstandigheden van álle insecten, vogels en dieren had mijn grootste interesse en aandacht. In korte tijd heb ik mij veel eigen gemaakt over natuurlijke leefgebieden, planten combinaties, bodem herstel etc.

Om deze groeiende kennis professioneel toe te kunnen passen volgde ik in 2023 de opleiding tot Ecologisch tuinontwerper bij het IPD en ben ik eigenlijk meteen aan de slag gegaan met het ontwerpen van particuliere tuinen die bijdragen aan de biodiversiteit en en natuurbeleving van klanten.

Wil jij de biodiversiteit vergroten in jou tuin? neem contact met me op en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking (in regio Utrecht of Eindhoven; woon je verder weg dan heeft telefonisch of Zoom voor een kennismaking de voorkeur).

Contact

Om ongewenste spam te voorkomen zet ik hier geen telefoonnummer;

Heb je een vraag, laat het weten door het contactformulier in te vullen ->

of stuur een mailtje aan info@veldlof.nl

Alvast tot dan!

Liefs Marjolein Lausberg